Slobodna Dalmacija: 04. 03. 2003.

ODBAČEN PRIJEDLOG DA SE SPOR "LAŽNI MAGISTERIJ" VODI BEZ OPTUŽENIKA

Ante Đapić i Boris Kandare moraju doći na splitski sud!

SPLIT — Raspravni sudac nije prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetnika da se suđenje održi u odsutnosti optuženika te je postupak protiv saborskog zastupnika Ante Đapića i sveučilišnog profesora dr. Borisa Kandarea ponovno odgođen.

Optužni akt tereti ih za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na navedeno kazneno djelo prilikom čega je Đapić stekao magisterij znanosti. Kandare je, prema optužnom prijedlogu, dok je bio izvanredni profesor na splitskom Pravnom fakultetu, Đapiću, kao njegov mentor, priskrbio u svibnju 1999. godine akademski stupanj magistra znanosti iako je njegov rad bio gotovo u cijelosti prepisan. U ponedjeljak je zakazano treće ročište glavne rasprave na koje nije došao Đapić zbog poslovne spriječenosti, a odvjetnik Boris Kandarea zamolio je kratkoročnu odgodu dok mu se klijent zaliječi od zdravstvenih tegoba izazvanih lumbagom zbog kojih nije mogao doći. Isti zdravstveni problemi bili su i razlog odgode posljednjeg ročišta u siječnju ove godine, a prošle godine u studenom odgođeno je već jedno ročište.

Općinski državni odvjetnik predložio je održavanje rasprave u odsutnosti optuženika za što postoje zakonske osnove jer su obojica već ispitana pred istražnim sucem. Braniteljica Ante Đapića usprotivila se prijedlogu. Tužitelj je također zatražio sudsko medicinsko vještvo optuženoga Kandarea kako bi se točno utvrdila mogućnost njegovog eventualnog oporavka i prisustvovanja raspravi. Sudac Robert Pešutić odbio je prijedlog za održavanjem rasprave u izočnosti optuženika, a prihvatio je provođenje vještačenja po stalnom sudskom vještaku u Rijeci gdje Kandare boravi.

Suđenje se nastavlja u travnju.

K. MARIĆ BANJE

Vjesnik: 04. 03. 2003.

Tužitelj za dr. Kandarea traži medicinsko vještačenje

Suđenje je već treći put odgođeno, a rasprava o spornom magisteriju zbog stalnih odgoda nije ni počela / Povjerenstvo sastavljeno od devetoro profesora splitskog Pravnog fakulteta složilo se u ocjeni da je Đapićev rad - plagijat

SPLIT, 3. ožujka - Na splitskom Općinskom sudu u ponedjeljak je treći put odgođeno suđenje predsjedniku Hrvatske stranke prava i saborskom zastupniku Anti Đapiću te njegovom mentoru, Borisu Kandareu u svezi s Đapićevim magistarskim radom obranjenim na splitskom Pravnom fakultetu, koje zbog stalnih odgoda, nikada nije ni počelo.

Na raspravu se nisu pojavili ni Đapić ni Kandare. Već drugi put Kandare je sudu dostavio liječničku potvrdu da zbog bolesti ne može doputovati iz Rijeke u Split. Općinski državni odvjetnik u Splitu Nikša Wagner stoga je zatražio da se nad Kandareom obavi sudsko medicinsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li on u stanju, zbog bolesti, doputovati u Split. Wagner je ponovno zatražio da se dvojcu sudi u odsutnosti te da se pročitaju njihovi iskazi dani u istrazi, što je sudac Robert Pešutić odbio.

Podsjetimo, Đapića se tereti za kaznena djela povrede prava autora ili umjetnika izvođača te za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, a njegova mentora dr. Kandare za zloporabu položaja i ovlasti.

Prema prijavi koju je u studenome 1999. godine podnijela Hrvatska stranka prava 1861., Đapić je, uz pomoć Kandarea, koji mu je stavio na raspolaganje svoj rad - knjigu pod naslovom »Pobijanje arbitražne odluke«, iz njega prepisao 116 stranica od ukupno 176, što iznosi 66 posto teksta. Preostale stranice je prepričao, kako se dalje navodi u prijavi, uobličivši sve to u svoj magistarski rad »Pravna sredstva kod pobijanja arbitražnih odluka«. Takav rad Kandare je namjerno predao stručnom povjerenstvu Pravnog fakulteta u Splitu te ga kao mentor i podržao, kako bi Đapiću omogućio stjecanje magistarske titule na nedozvoljen način, a nakon čega je Đapić i magistrirao.

Kaznenu prijavu protiv Đapića i dr. Kandarea Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zaprimilo je još 17. studenoga 1999. godine. Istog dana odvjetništvo je od profesorskog vijeća Pravnog fakulteta zatražilo znanstveno očitovanje. Povjerenstvo sastavljeno od devetoro profesora splitskog Pravnog fakulteta tada je donijelo mišljenje kako je Đapićev rad plagijat Kandareove knjige »Pobijanje arbitražne odluke«, izdane 1992. godine u Splitu te da se ne može priznati kao magistarski rad. U odnosu na dio koji nije prepisao povjerenstvo se izjasnilo da »ne predstavlja konzistentnu cjelinu koja se traži za magistarski rad«.

Nova je rasprava zakazana za 30. travnja ove godine.

Irena Dragičević