Novi list: 05. 03. 2003.

Teška zamka lakih obećanja

Piše: Jelena Lovrić

Mada to izgleda nemoguće, premijeru Račanu jezik je ponovo bio brži od pameti. Opet je dao obećanje koje ne namjerava ispuniti. Stranim je diplomatima zaista izjavio da će raspisati novčanu nagradu za informacije koje bi pomogle otkrivanju odbjeglog haškog optuženika, generala Ante Gotovine. Iako nikada nije ozbiljno mislio da to i napravi. Njegovi medijski prijatelji sada tumače da je obećanje palo u »žaru uvjeravanja« da će, kako bi joj se otvorila vrata Bruxellesa, Hrvatska učiniti sve za punu suradnju s Haagom. Ozbiljan se državnik, posebno u razgovoru s predstavnicima međunarodne zajednice, nikada neće zalijetati. Ovako se hrvatski premijer svijetu još jednom predstavio kao čovjek koji do vlastite riječi previše ne drži.

Račan je vjerojatno smatrao kako je u predvečerje podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji bitno da predstavnicima diplomatskog kora podastre određena obećanja, valjda vjerujući da se izgovorenih riječi oni ne drže kao pijan plota, da će ih zaboraviti ili da je sutra ionako novi dan pa će smisliti već neku novu bravuru i izmaći zamkama vlastitih izjava. Kako se ništa od toga nije dogodilo, štoviše diplomatski su ga krugovi otkucali javnosti, premijer se našao u neugodnoj situaciji, pa vijest o raspisivanju novčane nagrade naziva »poluinformacijom o kojoj ne želi govoriti«. Još je novinare, po običaju, počastio jezikovom juhom, tvrdeći kako svojim zlonamjernim interpretacijama »po svaku cijenu« pokušavaju proizvesti sukob između Vlade i Haaškog tužiteljstva. Kao, novinari kvare njegove idilične odnose s Carlom del Ponte. Pokušavaju ga, kaže, uvući u izmišljeni sukob s Haagom. Kao da se samo prije nekoliko mjeseci, zbog njegova i Vladina protivljenja haškim nalozima, Hrvatska nije našla na pragu međunarodne izolacije i osude.

Repovi tih neugodnosti još nisu sasvim otklonjeni. Vojvoda od Yorka ponovo je odgodio svoj posjet Hrvatskoj jer se članovi kraljevske obitelji ne žele kompromitirati druženjem s onima koji opstruiraju Haški sud. Odnosno, kako je saopćilo britansko Ministarstvo vanjskih poslova, zbog nedovoljne suradnje Zagreba s Haagom posjet princa Andrewa Hrvatskoj otklonjen je kao kontroverzan. Navodno ni Račan za skorog posjeta Londonu neće dobiti podršku za priključenje Hrvatske Europskoj uniji. Iz istih razloga. Nedosljedno i infantilno ponašanje šefa Vlade, u vezi s obavezama države da postupi po haškom nalogu o hapšenju generala Gotovine, ugrožava ukupnu vjerodostojnost Hrvatske. I to u trenutku kada bi se ona, s obzirom na podnošenje aplikacije za prijem u Europsku uniju, trebala pokazati u najboljem svjetlu. Kakva je uvjerljivost Hrvatske ako čak i njen premijer danas kaže jedno, sutra napravi drugo? Ako stranim diplomatima ponudi obećanje da će potjeru za odbjeglim generalom intenzivirati nagradom za dojave o njegovom kretanju, pa onda sam sebi de facto skoči u usta, pokazujući da na takve mogućnosti nikad nije ozbiljno ni računao. Ako je u ovoj stvari tako glatko lagao, kako li će tek biti s drugima? Pašalić je svojedobno Tuđmanu obrazlagao korisnost pravljenja magle radi zavaravanja tragova. Račan, čini se, misli da u vezi s Haagom svijet može vozati isto onako kako to radi s domaćom javnošću.