Slobodna Dalmacija: 05. 03. 2003.

ZAKULISNE IGRE - ŽESTOKI SUKOBI RAZLIČITIH LOBIJA I OBAVJEŠTAJACA U NAJJAČOJ HRVATSKOJ STRANCI (2)

Informacije iz HDZ-a curile na sve strane

O stanju unutar i oko HDZ-a BiH redovito su dostavljane informacije obavještajnim strukturama u Republici Hrvatskoj, vodećim bošnjačkim obavještajcima i stranim službama n Nesmiljena borba za vodeće hrvatsko mjesto u FOSS-u

Izvor blizak vrhu HDZ-a, koji je za Slobodnu Dalmaciju odlučio progovoriti o unutarstranačkim borbama u toj stranci, te povezanosti "starih" i "novih" obavještajaca i stranačkog života u Bosni i Hercegovini, nastavio je svoju priču. Bivši DB–ovac, Ivan Duspara je, pored darovanog stana u Zagrebu od strane tadašnjeg načelnika SNS-a, Ivice Primorca, iz vlastitog fonda također kupio jedan stan.

Munjin suradnik

Stan je dao na korištenje svojoj kćeri Renati, koju je zaposlio u Veleposlanstvu BiH u Njemačkoj. Renata Duspara je bila na vezi nekim visokopozicioniranim oficirima bošnjačke tajne službe AID, a njezino ime se nalazi u telefonskom imeniku korisnika specijalnih telefona. Ovaj imenik, načinjen u listopadu 1993., označen je sa strogo povjerljivo, a na strani 11 kao korisnik specijalnog broja 3423 upisana je upravo Renata Duspara.

Sam Duspara je preko svojih starih veza u obavještajnom sustavu Republike Hrvatske uposlio i sina u Ministarstvo vanjskih poslova RH. To je učinjeno kako bi Duspari "zahvalilo" za njegovo redovito dostavljanje informacija o stanju unutar i oko HDZ-a BiH.

Nakon što je Duspara smijenjen sa dužnosti pomoćnika ravnatelja SNS-a, kako tvrdi naš izvor, postao je suradnik Munira Alibabića Munje, smijenjenog direktora FOSS-a. U kontakt s njim stupio je preko Stipe Nosića, šefa odjela u operativi FOSS–a i rođaka Ive Jelavić, supruge Ante Jelavića koju isti redovito informira o svemu. Nosić je također kum Ivice Vukušića, aktualnog zamjenika ravnatelja FOSS–a, dugogodišnjeg i vrlo dobrog Dusparina prijatelja.

Duspara je vodećega bošnjačkog obavještajca Alibabića, prema kazivanju izvora, redovito i potpuno informirao o stanju u HDZ–u, kao i o hrvatskim kadrovima u FOSS–u. Ovaj je, zauzvrat, Duspari pripremao čelnu poziciju Hrvata u FOSS–u. U ovome mu je također pomagao Milan Križanović, bivši pomoćnik šefa državne bezbjednosti za kadrove, te brat bivšeg Predsjenika BiH, Joze Križanovića. Milan Križanović trenutno radi u BH ambasadi u Zagrebu.

Naš izvor je nadalje ustvrdio da upravo Duspara okuplja i instruira djelatnike SNS–a, od kojih je većina neraspoređena, odnosno na raspolaganju. Najistaknutiji među njima su:

Darinko Mikulić koji, prema kazivanju izvora, kao svojega vozi mercedes 190 E, koji je u vlasništvu Ministarstva obrane FBiH.

Marko Štrbac, bivši oficir KOS–a, osoba je koja je tek 1993. godine pristupila postrojbama HVO–a. Suvlasnik je diskoteke u Vitezu, a u SNS–u je obnašao dužnost pomoćnika za financijske poslove.

Na toj dužnosti se nalazio u vrijeme kada je tadašnji direktor SNS-a, general Željko Šiljeg, zajedno sa svojim zamjenikom brigadirom Ivanom Dusparom, donio odluku o odbijanju plaća svim djelatnicima SNS-a u visini od 1500 DM u tri mjeseca (po 500 DM za veljaču, ožujak i travanj 2001. godine). Štrbac je smijenjen s te dužnosti.

Odavanje tajni

Ivan Ilić obnašao je dužnost načelnika odjela u SNS-u, a sumnjičio se za razne malverzacije.

Vjekoslav Šimović, koji je u komunističkom sustavu osuđivan zbog hrvatskog nacionalizma, a kasnije vrbovan preko svog badžanaka, bivšeg DB-ovca Petra Krndelja, danas je, navodno, na vezi i nekim operativcima FOSS-a sa kojima se u više navrata sastajao na prostoru Čapljine i Mostara.

Njegov badžanak Krndelj u SNS-u je obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja za analitičko-izvještane poslove. Sa ove dužnosti je smijenjen, te udaljen iz službe, zbog toga što je bio suradnik stranih obavještajnih službi kojima je redovito davao povjerljive informacije.

Djelatnik u centrali DB-a u Sarajevu do 1994. godine bio je Zoran Kapetanović, a nakon toga je pristupio postrojbama HVO-a na području Središnje Bosne. Nakon ovog "preobraćenja" sredio je preko svojih poznaničkih i prijateljskih veza prikrivanje kompletnog perioda od 1992., kao da je bio cijelo vrijeme pripadnik HVO-a.

Bivši Načelnik centra SNS-a u Mostaru Ivica Raspudić u bivšem sustavu radio je u DB-u, centar Mostar, kao djelatnik za kopiranje (na kopirnom aparatu!). Raspudić, kojem je najbliži suradnik bio njegov brat Robert, smijenjen je s dužnosti zbog neovlaštenog raspolaganja imovinom i sredstvima.

Mladen Alpeza Stankić, bivši djelatnik UDBE, u SNS-u je obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja u odjelu za kadrovske i pravne poslove. Stankić je danas glavni uvoznik "Franck" kave za BiH i vlasnik PP "Alpi", te je i direktor te tvrtke. Smijenjen je sa dužnosti u SNS-u zbog toga što je, protivno zakonu, obnašao udvojenu djelatnost.

Mladićev pomoćnik

General Željko Šiljeg je također pretendent za vodeće mjesto u FOSS-u. Šiljeg je kum sa, također generalom, Stankom Bajom Soptom i Antom Jelavićem.

Šiljeg je na samom početku agresije JA na Republiku Hrvatsku bio pomoćnik za "bezbednost" "đenerala" Ratka Mladića u Kninskom korpusu.