Slobodna Dalmacija: 05. 03. 2003.

NOVI VEĆINSKI VLASNIK VODEĆEGA HRVATSKOG KONCESIONARA ZA KABELSKU TELEVIZIJU

Soros kupio najveću kabelsku mrežu u RH

ZAGREB — Investicijski fond Soros Investment Fund (SIF) preuzeo je, dokapitalizacijom u vrijednosti od 5 milijuna američkih dolara, većinski vlasnički udio u tvrtki Digital City Media (DCM), vodećeg koncesionara za kabelsku televiziju u Hrvatskoj.

Izvijestio je to jučer na konferenciji za novinare direktor SIF-a za jugoistočnu Europu i predsjednik Uprave DCM-a Gavin Ryan. SIF je bio i jedan od inicijalnih ulagača u DCM 2001. godine, a novom dokapitalizacijom njegovo je ukupno ulaganje u tu tvrtku dosegnulo 7,5 milijuna USD, dovoljno za preuzimanje 59-postotnog vlasničkog udjela u DCM. SIF planira u idućih pet godina u razvoj poslovanja DCM-a na području kabelske televizije te na izlazak na telekomunikacijsko, odnosno Internet tržište, uložiti ukupno 50 milijuna dolara, a broj korisnika povećati s trenutačnih 30 tisuća na 270 tisuća, rekao je Ryan.

Planovi za ovu godinu predviđaju povećanje broja korisnika na 50.000 te (najvjerojatnije sredinom godine) uvođenje nove usluge - kabelskog pristupa Internetu, čiji je 'pilot-projekt' u tijeku u Zagrebu, najavio je Ryan. Uz SIF, vlasničke udjele u DCM-u imaju i investicijski fondovi SEAF Croatia (10 posto) i SEAF Growth Fund (27 posto) te osječka tvrtka Elektromodul (4 posto).

U vlasništvu DCM-a trenutačno su četiri mreže kabelske televizije u Hrvatskoj - dvije u Zagrebu te po jedna u Splitu i Osijeku, a prema riječima Gavina Ryana, plan razvoja poslovanja predviđa i nadogradnju vlastite mreže i kupnju već postojećih lokalnih mreža.

Soros Investment Fundu ovo je jedno od dva velika ulaganja u Hrvatskoj, budući da ima i vlasnički udio u Novoj banci, kao partner njezina vlasnika Charlemagne Capital fonda. Osim u Hrvatskoj, SIF ima vlasničke udjele i u mrežama kabelske televizije u Bugarskoj te Srbiji.