Novi list: 05. 03. 2003.

NOVI SKANDAL POTRESA MINISTARSTVO OBRANE

Tisuće gardista MORH-u prijete milijunskim tužbama

Ogorčeni pripadnici gardijskih brigada tužit će MORH zbog tzv. »Zelenih ugovora« koji su im jamčili rješavanje stambenog pitanja

ZAGREB – Ministarstvo obrane uskoro će se suočiti s tisućama tužbi pripadnika gardijskih brigada koji će biti proglašeni viškom. Naime, ogorčeni pripadnici gardijskih brigada tužit će MORH zbog tzv. »Zelenih ugovora« koje su potpisivali s MORH-om tijekom 1991. i 1992. godine.

Naime, u tim se ugovorima MORH obvezao da će gardistima isplaćivati plaću koja će biti tri i pol puta veća od prosječne neto plaće radnika u gospodarstvu, te da će im osigurati dobivanje »povoljnog kredita za kupovinu i gradnju kuće ili stana«. Iako klauzula o plaćama nikada nije ispunjena, gardistima je važnija ova o stambenom zbrinjavanju i ukoliko ih proglase viškom, pravdu će tražiti na sudu.

Umjesto stana otkaz

O tom novom skandalu koji će, po svemu sudeći, uskoro potresti MORH, ovih dana piše i internet stranica www.index.hr gdje su pojedini pripadnici gardijskih brigada ustvrdili da će tužiti MORH, a isto su i nama potvrdili neki od gardista s kojima smo razgovarali.

Iako još ne žele u javnost izlaziti sa svojim imenima bojeći se da će zbog toga definitivno ostati bez posla, u neformalnom su nam razgovoru potvrdili da će tužbom tražiti ono što im je Miljenko Crnjac, u svojstvu pomoćnika obrane, svojedobno zajamčio »Zelenim ugovorima«. Iako im ugovorom zagarantirane obaveze MORH do danas, dakle već 11 godina nije ispunio, naši sugovornici tvrde da o tužbi ne bi ni razmišljali kada im sada ne bi prijetilo bacanje na ulicu.

– Već godinama čekam stan od MORH-a, koji mi je ugovorom obećan na početku rata. Sada ispada da bih trebao dobiti otkaz umjesto obećanog stana i veće plaće. To neće ići – uvjerava nas neimenovani gardist odlučan da zaštitu svojih prava potraži kod hrvatskog pravosuđa.

Tužbe u najgore vrijeme

Iako nismo dobili službenu informaciju koliko je gardista potpisalo takve ugovore, procjenjuje se da ih je bilo čak 40.000, a da ih je trenutno u sustavu obrane oko šest tisuća. Problem je, međutim, što većini nije ostavljena kopija ugovora. Naime, nakon što su ih potpisali ugovori su odneseni na potpis u MORH nakon čega im se izgubio trag.

Na naše upite o ugovorima te o najavi tužbi u MORH-u nam nisu ništa odgovorili. Prema tekstu objavljenom na stranicama »index.hr« u MORH-u je potvrđeno da su »upoznati s problemom te da rade na tome da se navedene pripadnike stambeno zbrine izvan postojeće stambene liste«.

Inače, u procesu odabira onih koji će ostati u sustavu obrane i onih koji će otići, izrađeni su kriteriji. Upravo se u tim kriterijima nalazi i stavak nazvan »ugovorne obveze između MORH-a i pojedinca« u koje ulaze i »Zeleni ugovori«.

Sudske tužbe zbog nepoštovanja ugovora MORH-u će stići u najgore vrijeme. Naime, upravo su ovih dana počeli i prvi fizički otpori »stavljanju na raspolaganje«, za sada u Imotskom, no teško je vjerovati da je to i posljednji pokušaj ostanka na poslu silom.

Saša VEJNOVIĆ