Slobodna Dalmacija: 06. 03. 2003.

ZAMJENIK VISOKOG PREDSTAVNIKA U BiH DONALD HAYS O NALAZIMA SPECIJALNE REVIZIJE

U Elektroprivredi Herceg-Bosne "nestalo" 50 milijuna maraka

SARAJEVO — Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Donald Hays priopćio je u srijedu rezultate izvješća specijalnog revizora za Elektroprivredu HZ Herceg-Bosne, prema kojima su samo u 2001. godini ukupni gubici te kompanije iznosili pedeset milijuna KM.

Izvješće o situaciji u toj kompaniji veleposlanik Hays je na konferenciji za novinare ocijenio "sumornom pričom o lošoj upravi, sukobu interesa i postojanju indicija o kriminalnim aktima".

Hays je istaknuo kako ne postoji sumnja da je "Hrvatska demokratska zajednica BiH koristila Elektroprivredu HZ Herceg-Bosne, kao i druga poduzeća za podršku pokretu za samostalnost, ali bilo je i kriminalnih radnji pojedinaca koji su radili za sebe, pretvarajući se da rade za treći entitet".

Svoja stajališta u vezi s izvješćem u četvrtak će iznijeti i visoki predstavnik Paddy Ashdown koji će, kako se očekuje, kao i u slučaju Elektroprivrede Republike Srpske prije tjedan dana, kada je smijenio direktora te kompanije, povući konkretne poteze i u Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne.

Prema izvješću revizora za Elektroprivredu HZ Herceg-Bosna, pojedinci i tvrtke s političkim vezama uopće nisu plaćali račune, a postoje sumnje da su neki građani pljačkani na taj način što su plaćali svoje račune, ali su zaposleni uzimali novac za sebe.

Po njegovim riječima potvrda o prijamu gotovinskih sredstava u kompaniji uopće ne postoji tako da je u jednom slučaju revizija otkrila gotovinska sredstva u ormaru u privatnoj kući jednog od rukovoditelja. Hays je naglasio da, kao i u drugim sličnim pričama u BiH, i "ova ima svoju političku pozadinu jer je HDZ koristio tu tvrtku kao svoju banku".

Kao i u slučaju Hercegovačke banke, HDZ je profitirao od mogućnosti da manipulira donacijama i transferom novca. Pojedinci u HDZ-u su mislili da je Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Mostar njihovo privatno vlasništvo pa čak više nisu plaćali ni privatne račune, kazao je Hays te pozvao HDZ da poduzme sve mjere kako bi se prekinule sve političke veze s tom kompanijom.

— Fiktivna poduzeća su također korištena za prosljeđivanje novca HDZ-u. U jednom slučaju je novac prebačen na račun poduzeća nejasne namjene kako bi se kupio stan tajniku visokog dužnosnika HDZ-a. HDZ, međutim, nije izuzetak.

Hays je također naveo primjer kada je predsjednik Upravnog odbora dao donaciju Sveučilištu u Mostaru, u isto vrijeme kada je bio njegov rektor.

Navedeno je također da je, kao i slučaju s Elektroprivredom Republike Srpske, višak energije prodavan londonskoj tvrtki EFT te da se i tu pojavio nerazmjer između cijene i dobiti koju ostvaruje EFT.

D. PAŠIĆ

PODNESENE TUŽBE PROTIV KRIVACA

MOSTAR — Marko Lončar, predstojnik Ureda generalnoga direktora Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, izjavio je kako oni OHR-ov izvještaj još nisu dobili i da ga nisu proučili, a što se tiče dugovanja od 170 milijuna maraka, taj iznos su sveukupna potraživanja Elektroprivrede od 1992. godine do kraja 2002. godine. Istaknuo je kako to ne smatraju dugom jer su već podnijeli sudske tužbe i sudskim putem će i naplatiti svoja potraživanja.

Govoreći o novinskim napisima o tomu kako su poduzeća Union foods, Eurobem, Mia i Barpeh bila ilegalno priključena na elektromrežu, Božidar Jovanović, direktor direkcije distribucije Elektroprivrede, naglasio je kako su taj posao počinili pojedinci iz poduzeća, koji su već sankcionirani.

Na upit o tomu je li Elektroprivreda financirala Hrvatsku samoupravu i je li to poduzeće bilo riznica HDZ-a, rečeno je da je Elektroprivreda financirala i Sveučilište u Mostaru, Zavod za školstvo, Bolnicu i neke druge institucije.