Slobodna Dalmacija: 06. 03. 2003.

BANSKI DVORI BILI SU POZORNICOM JOŠ JEDNOG SASTANKA VISOKIH DELEGACIJA SDP-a i HSS-a

Razgovori o privatizaciji i novom izbornom zakonu

ZAGREB — U Banskim dvorima održan je još jedan sastanak SDP-a i HSS-a. Nakon više od tri sata sastanka iza zatvorenih vrata nije se moglo saznati što je bila tema razgovora. Dvije delegacije, predvođene predsjednicima svojih stranaka Zlatkom Tomčićem i Ivicom Račanom, za javnost su samo najavile da će se razgovori nastaviti te da je moguće da to bude već i sutra.

Sa sastanka koji je održan krajem prošlog tjedna najavljeno je da će se strateški partneri u koalicijskoj Vladi dogovoriti oko preustroja Hrvatskog fonda za privatizaciju u državni fond za upravljanje imovinom, te o načinu njegova funkcioniranja. Dio problematike privatizacije i upravljanja državnom imovinom je i popunjavanje kadrovske križaljke vezane za raspušteni Upravni odbor HFP-a.

Neslužbene informacije su da je iz SDP-a Tomčiću ponuđeno da njegova stranka preuzme mjesto šefa Upravnog odbora, ali da je iz HSS-ova tabora zatražena pozicija predsjednika fonda. Ta će rješenja, tvrde analitičari, ovisiti i o Zakonu o sukobu interesa koji se upravo nalazi u saborskoj proceduri donošenja. Prema tom zakonu, naime, ministri više ne bi mogli biti članovi nadzornih odbora i uprava.

Privatizacija nije jedino područje u kojem se strateški partneri bitno razilaze. Velike su razlike i oko rješenja novog izbornog zakona.

Bez informacije sudionika sastanka, na kojem su uz stranačke lidere bili iz HSS-a Ante Simonić, Luka Trconić i Ante Markov, a iz SDP-a Slavko Linić, Željka Antunović i Mato Arlović - neslužbeno se stoga tumači da se razgovaralo šire od problematike samog Fonda za privatizaciju. Šture izjave - predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić ustvrdio je da "nigdje nije zapelo" - o današnjim razgovorima rezultat su i ranijeg negodovanja ostalih koalicijskih partnera zbog bilateralnih razgovora između dviju stranaka.

Olga RAMLJAK

IZVJEŠĆE O SURADNJI S HAAŠKIM TRIBUNALOM

Na zatvorenoj sjednici Vlade predstojnik Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom i međunarodnim sudovima Frane Krnić podnijet će članovima Vlade iscrpno izvješće o svim tekućim pitanjima suradnje s Haaškim tribunalom. To će biti osnova za Vladinu raspravu o ovoj temi s obzirom na teze koje su se ovih dana pojavile u medijima o pritisku Haaga zbog nedovoljne suradnje Zagreba.