Novi list: 06. 03. 2003.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA: HDZ BiH KRAO NOVAC I IZ »ELEKTROPRIVREDE HERCEG BOSNE«

Rojsov Monitor-M umiješan u pljačku hercegovačke Elektre

SARAJEVO – HDZ BiH odgovoran je za pronevjeru najvećega dijela od najmanje 25 milijuna eura, koliko je samo 2001. otuđeno iz 'Elektroprivrede Herceg Bosne' (EPHB), objavio je jučer u Sarajevu prvi zamjenik Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Donald Hays. Neovisna revizija međunarodne zajednice revidirala je poslovanje toga poduzeća i ustanovila da su tvrtke u vlasništvu ili pod kontrolom HDZ-a BiH uzimale novac iz Elektroprivrede HB »kao da je njihovo privatno poduzeće«, ili uopće nisu plaćale struju, pa su manjkove platili građani Hercegovine. Elektroprivreda HB, naime, u 2001. uspjela je naplatiti samo 55 posto isporučene struje.

U to je, među ostalim, dobrim dijelom bila umiješana i tvrtka Monitor-M Ljube Ćesića Rojsa, hrvatskoj javnosti poznata po ilegalnoj gradnji cesta u sklopu HV-a i otuđenju vrijedne graditeljske mehanizacije MORH-a.

Novac Elektroprivrede HB, pak, prale su i druge tvrtke pod kontrolom HDZ-a BiH, poput Antonio-tradea, Meteora, Sokola i Monda. Hays je federalne revizore pozvao da ispitaju poslovanje tih tvrtki.

Ima i pravnih osoba koje uopće nisu plaćale struju: HVO, HVIDR-a, Elektrobosna Jajce, Vitezit, svi pod kontrolom HDZ-a, ostali su dužni više od 12 milijuna eura.

– Kao i Hercegovačka banka, Elektroprivreda HB bila je neka vrst kase za HDZ, ili privatno vlasništvo iz kojega su uzimali novac, ustvrdio je Hays. Uz Ćesića Rojsa, u tim rabotama BiH mediji spominju i ime Ante Jelavića.

Očekuje se da će Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown danas smijeniti direktora EPHB Matana Zarića. Isto to Ashdown je nedavno učinio i s čelnicima Elektre Republike Srpske, koji su na sličan, često i teži način, kršili zakon, financirajući javnim novcem i skrivanje Radovana Karadžića.

Na pitanje novinara jesu li pronađeni nelegalni poslovi EPHB s HEP-om, Hays je odgovorio niječno.

B. PAVELIĆ