Slobodna Dalmacija: 07. 03. 2003.

SINDIKALNI LIDERI OCIJENILI KAKO SU NJIHOVI PROSVJEDI USPJELI SMEKŠATI VLADU

Dobili smo bitku, ali ne i rat

ZAGREB — Otvoreni smo za pregovore, ali spremamo i ostale aktivnosti dogovorene na svesindikalnom saboru. Nismo se uspavali, ne možemo biti zatečeni, jer je naše povjerenje u Vladu toliko puta poljuljano i toliko smo puta izigrani, da smo i sad na budnom oprezu. Naš je stav "ako želiš mir, spremaj se za rat" — kazao je u četvrtak na zajedničkoj novinskoj konferenciji predstavnika pet sindikalnih središnjica Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i sindikalni pregovarač u tripartitnoj radnoj skupini koja pregovara oko spornih instituta iz Zakona o radu.

Na zajedničkoj novinskoj konferenciji predstavnika središnjica izostali su sindikalni čelnici Davor Jurić (SSSH), Dalimir Kuba (Matica sindikata javnih službi) i Zdenko Mučnjak (HUS), zbog službene spriječenosti. No njihovi zamjenici te sindikalni čelnici Sever i Boris Kunst iz URSH-a ocijenili su kako su svesindikalni sabor i prosvjed na Markovu trgu 27. veljače, koji je okupio oko 7200 sindikalnih povjerenika, bili više nego uspješni i jasan pokazatelj Vladi snage sindikalnog jedinstva.

— Prvi put se nakon svesindikalnog sabora pojavila istinska volja za pregovorima od Vlade — kazao je Sever, podsjetivši kako je u utorak tripartitna skupina Vlade, sindikata i poslodavaca uspjela postići dogovor o radu na određeno vrijeme, koji tako neće biti pravilo, kao što je to predlagala Vlada, nego iznimka, a što su zahtijevali sindikati.

— Ne samo da je Vlada postala popustljivija, nego svesindikalni prosvjed i sabor ubiru plodove time što smo, praktički, za jedno popodne uspjeli postići nešto oko čega se nismo mogli dogovoriti dvije godine — kazao je Boris Kunst, napomenuvši kako je time "dobivena bitka, ali ne i rat".

Sindikalisti su pozdravili to što su saborski zastupnici u četvrtak u velikom broju izglasali da Vlada do drugog saborskog čitanja nastavi pregovore sa sindikatima i poslodavcima oko spornih instituta Zakona o radu te podržali prijedlog za izmjenama cijelog paketa radnog zakonodavstva — od Stečajnog zakona, Ovršnog zakona, Zakona o zaštiti radničkih potraživanja, do produljenja roka primanja naknada za nezaposlene, oko čega je već postignut dogovor i u tripartitnoj radnoj skupini. Sve bi to trebalo ublažiti eventualne štete koje po radnike mogu nastati skraćivanjem otkaznih rokova i otpremnina, a što su također sporne točke oko kojih tripartitnoj skupini tek slijedi usuglašavanje.

Ti se pregovori nastavljaju idući tjedan, a sindikalisti poručuju kako i dalje rade na pripremi radničkog referenduma za organiziranje općeg štrajka, a ne odustaju ni od prikupljanja potpisa za referendum među hrvatskim građanima o Vladinoj socijalnoj i gospodarskoj politici.

Marijana CVRTILA