Vjesnik: 08. 03. 2003.

Mesić: Hrvatska surađuje s Haagom, a pritisci Suda nikad nisu prestali

Kad bi vlast znala gdje se nalazi general Ante Gotovina, problem bi bio riješen, rekao je predsjednik Stjepan Mesić/ Ako Hrvatska proglasi gospodarski pojas, a isto to učini i Italija, rješavamo i problem sa Slovenijom jer oni dobivaju neškodljiv prolaz do Otranta i izlaz iz Jadranskog mora, što im sigurno gospodarski i politički odgovara

KARLOVAC, 7. ožujka - Pritisci Haaškog suda na Hrvatsku nikad nisu prestali i uistinu ne znam u kom bi se smislu mogli pojačati. Kad bi vlast znala gdje se nalazi general Ante Gotovina, problem bi bio riješen. Rekao je to u petak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za posjeta Karlovcu komentirajući izjavu Carle del Ponte kako će od EU-a zatražiti da pritisne Hrvatsku ne bi li izručila generala Gotovinu. Hrvatska surađuje s Haagom, smatra Mesić, potvrđujući to primjerima generala Rahima Ademija i Janka Bobetka. Ademi se, podsjetio je Predsjednik, brani sa slobode, a general Bobetko bit će za četiri mjeseca ponovno podvrgnut medicinskim pregledima kako bi se vidjelo može li odgovarati na sudska pitanja, što zasad nije u stanju.

»Za generala Gotovinu bilo bi najbolje da se dobrovoljno preda. Uporno tvrdim da je on žrtva svojih savjetnika koji ne žele dobro ni njemu ni Hrvatskoj«, istaknuo je predsjednik Mesić dodajući: »Kakva god ovdje vlast bila, mora postupati po pravilima haaškog tribunala. Dakle, politizirati Gotovinin slučaj šteti svima, a najviše Gotovini i njegovoj obitelji«.

Mesić je objasnio i svoju zamisao o proširenju gospodarskog pojasa na Jadranu u dogovoru s Italijom, koju su Slovenci već prokomentirali riječima da bi »Mesić i Talijani zatvorili Sloveniju«. »Krivo su me preveli. Ne vidim razloga da se to problematizira. Sve što su tražili, izlaz na otvoreno more primjerice, dobivaju. Ako Hrvatska proglasi gospodarski pojas, a isto to učini i Italija, mi dobivamo mogućnost kontrole tankera koji će prolaziti Jadranom i pravo korištenja naših luka uza svu moguću kontrolu koja je za nas posebno važna zbog zaštite mora. Time, međutim, rješavamo i problem sa Slovenijom jer oni dobivaju neškodljiv prolaz do Otranta i izlaz iz Jadranskog mora, što im sigurno gospodarski i politički odgovara«, objasnio je Mesić. Prema njegovim riječima, Slovencima se pruža jedinstvena prilika da taj problem skinu s dnevnog reda kao nepotreban teret koji opterećuje obje države.

Predsjednik Mesić kazao je da će se odazvati pozivu ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovića na sastanak zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, koji će se održati u Beogradu. Objasnio je da je riječ o multilateralnoj konferenciji na kojoj će sudjelovati Grčka, Rumunjska, Bugarska, Albanija, Makedonija, BiH te Srbija i Crna Gora. »Hrvatska će se uvijek odazvati takvom skupu, bez obzira na to u kojoj se državi održava«, kazao je Mesić.

Predsjednik je prokomentirao i slučaj samoubojstva mladoga ročnika u koprivničkoj vojarni, kazavši da će se utvrditi sve okolnosti tog nesretnog događaja te da će krivci, dokaže li se bilo čija odgovornost, biti kažnjeni. Odbacio je nagađanja o maltretiranju vojnika kao uzroku samoubojstva jer, kazao je, dokazi zasad ne upućuju na to iako istragu treba dovesti do kraja.

Obilazeći Karlovac u pratnji gradskih čelnika i ministara Radimira Čačića i Antuna Vujića, Predsjednik se kratko zadržao u vojarni »Frankopan«. Ponovio je da je zagovornik komercijalizacije vojnih objekata i njihova korištenja u civilne svrhe. Karlovačke gradske vlasti namjeravaju vojarnu predati Veleučilištu, što predsjednik Mesić pozdravlja.

Također, Mesić je razgovarao s predstavnicima gradskih vlasti o namjerama razvoja grada, obišao Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju »Nada«, novoizgrađene stanove iz programa POS-a, koji će biti useljivi do lipnja, te Karlovačku industriju mlijeka i hotel »Park«.

Miroslava Rožanković i Trajko Grkovski