Novi list: 11. 03. 2003.

GLAVNI TAJNIK SJEVERNOATLANTSKOG SAVEZA GEORGE ROBERTSON JUČER BORAVIO U SLUŽBENOM RADNOM POSJETU SLOVENIJI

Robertson: Bolje NATO nego izolacija

Robertson je poručio Slovencima da imaju povijesnu priliku koja se nudi jednom u životu, te da se na biralištima izjasne za suradnju a ne izolaciju

LJUBLJANA – Vjerujem da će Slovenci uvidjeti koje su prednosti kolektivne sigurnosti koju nudi NATO savez i da će na referendumu 23. ožujka iskoristiti povijesnu priliku i postati ravnopravnom članicom najsigurnije organizacije koju je čovječanstvo upoznalo. Ta odluka tim je značajnija jer ne jamči sigurnost samo onima koji će o njoj glasati, već i budućim naraštajima, rekao je glavni tajnik NATO-a lord George Robertson za svog jučerašnjeg posjeta Sloveniji.

Tom prigodom Robertson se sastao sa svojim domaćinom, slovenskim premijerom Antonom Ropom, a na radnom ručku primio ga je i predsjednik Republike Slovenije Janez Drnovšek. Svoju misiju propagiranja NATO-a uoči skorog slovenskog referenduma na kojem će se glasati o ulasku u Europsku uniju te u Sjevernoatlantski savez, Robertson je nastavio polusatnim izlaganjem u slovenskom parlamentu, a primio ga je i njegov predsjednik Borut Pahor.

– Slovenija je mala zemlja i prednosti koje donosi kolektivna sigurnost uživat će poput svih ostalih članica, od malih Luxemburga ili Islanda do velike Njemačke ili pak Sjedinjenih Država. Sudjelovati u NATO paktu bolja je opcija od izoliranosti, sjediti za stolom gdje se donose odluke o svjetskoj sigurnosti bolje je nego gledati kroz prozor, rekao je Robertson u svojoj izjavi nakon sastanka s premijerom Ropom. Također, napomenuo je da se radi o organizaciji koja se 40 godina borila protiv komunizma i koja je zaustavila rat na Balkanu koji je ugrožavao i samu Sloveniju, te i danas doprinosi njegovoj stabilnosti.

– Odluku moraju donijeti sami Slovenci i ja sam uvjeren kako će oni shvatiti koliko je učinkovitija i jeftinija kolektivna sigurnost od individualne, rekao je Robertson napominjući kako ne misli da će kriza oko Iraka utjecati na raspoloženje slovenskih birača, jer se ta kriza rješava unutar Ujedinjenih naroda. »NATO nikada neće djelovati bez odluka Vijeća sigurnosti UN-a«, dodao je. Odgovarajući na novinarsko pitanje što će se dogoditi ukoliko se Slovenci izjasne protiv članstva u NATO, Robertson je naglasio da nikakve kazne za tako nešto nisu predviđene, te da je to legitimna odluka. No isto tako neozbiljno bi bilo misliti da se cijeli proces oko članstva u NATO-u može ponoviti u neko skorije vrijeme.

Inače, uoči referenduma sasvim je izvjesno da će se Slovenci plebiscitarno izjasniti za ulazak u EU dok su dvojbe oko NATO-a znatno veće, a broj natofila i natoskeptika je prema anketama gotovo podjednak. Stoga je i Robertson poručio Slovencima da imaju povijesnu priliku koja se nudi jednom u životu, te da se na biralištima izjasne za suradnju a ne izolaciju. Slovenski politički vrh također vodi vrlo živu propagandnu kampanju izjednačavajući ulazak u EU i NATO pod motom »Doma u Europi, sigurni u NATO-u«. Robertsonov posjet nisu obilježile javne demonstracije, ali je svoj prosvjed izrazio Savez mirovnih društava:

– Slovenija nije vojno ugrožena, a NATO ne donosi više socijalne sigurnosti, jer je jedan od instrumenata agresivne politike SAD-a. Ulazak Slovenije u NATO ovakave američke težnje samo pojačava, kažu mirovnjaci i poručuju sunarodnjacima da ne nasjedaju Robertsonovim slatkim riječima. »Vaš tenk u vreći ne kupujemo«, kaže se u prosvjedu kojeg je potpisao Andrej Pavlišič.

Branko MIJIĆ