Novi list: 11. 03. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1860: SABORSKA RASPRAVA O ZAKONU O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA

Prijedlog nacrta zakona podastro HSP, sinonim za bezakonje i korupciju

Predsjednik te stranke ne samo što je pravomoćno optužen za zloporabu položaja i ovlasti te već više od godinu dana izbjegava pristupiti nadležnom sudu da bi sa svojim mentorom dr. Borisom Kandareom krivično odgovarao

Umjesto unošenja u kazneni zakon novog kaznenog djela korupcije ili podmićivanja, koje da stvar bude nevjerojatnija, ne postoji u sadašnjem kaznenom zakonu, preskupo plaćeni zastupnici u Hrvatskom saboru čitav dan troše da bi raspravljali o magli, to jest o zakonu o sprječavanju sukoba interesa po prijedlogu Vlade, ali i po prijedlogu HSP-a.

Vrhunac je hipokrizije, političkog nemorala i korupcije da je Vlada prihvatila raspravljati o prijedlogu nacrta zakona koji je podastro HSP koji je proteklih deset godina u hrvatskom parlamentarnom životu sinonim za bezakonje i korupciju par excellance.

Predsjednik te stranke ne samo što je pravomoćno optužen za zloporabu položaja i ovlasti te već više od godinu dana izbjegava pristupiti nadležnom sudu da bi sa svojim mentorom dr. Borisom Kandareom krivično odgovarao, već je utvrđeno da je dobio stan od Grada Zagreba za socijalne potrebe 1994. godine kako bi razbio bojkot parlamentarne opozicije za vrijeme parlamentarne krize prouzročene cijepanjem HDZ-a.

Osim toga, utvrđeno je temeljem objavljenog stenograma s Pantovčaka 2000. godine da je Anto Đapić igrao jednu od najsramnijih uloga u hrvatskom političkom životu, nudeći se bivšem predsjedniku HDZ-a Tuđmanu da bude njegov trojanski konj i da razbija po njegovom nalogu opoziciju 1996. godine, a nakon što je nelegalno uzurpirao parlamentarni HSP 1993. godine.

U dokumentima MORH-a javno objavljenim 2001. godine u vrijeme ministra obrane Joze Radoša iznesen je i Đapićev dosje kao suradnika KOS-a koji je, po nalogu HDZ-a, ušao u Stranku prava kako bi je fašizirao i oteo od članstva i legalnog vodstva u dogovoru s Tuđmanom.

Oporbena parlamentarna stranka, čiji je prvi čovjek krajnje upitnog moralnog digniteta, usuđuje se na opće zgražanje demokratske domaće i inozemne javnosti, predlagati zakon koji bi upravo tu samu stranku i njezinog prvog čovjeka trebao eliminirati iz parlamentarnog života i poslati u zasluženu političku smrt, a možda i u zatvor. Ono što izaziva najveće zgražanje jest držanje vladajuće koalicije na čelu sa SDP-om koja na ovakvu političku blamažu pristaje jer im očigledno treba politički i moralno potpuno diskreditiran i korumpiran HSP, budući da je vladajuća elita očigledno i ovim činom izgubila svaku nadu da na iole pošten način zadrži vlast ili dobije sljedeće izbore.

Koalicija je pred hrvatskom javnošću, ali i Europskom unijom još jedanput pala na ispitu, a mjesto Republike Hrvatske na ljestvici najkorumpiranijih zemalja bit će poslije ove rasprave gotovo sigurno još niže.

U našim političkim neprilikama predlagati nekakav nebulozni zakon o sprečavanju sukoba interesa, umjesto nacrta zakona o korupciji, znači demagoški nastaviti po starom, ili uopće ne viđati zlo korupcije u hrvatskom političkom sustavu.

Zakon o korupciji ili dopuna postojećeg kaznenog zakona kaznenim djelom korupcije trebao bi opisati što je podmićivanje, sankcionirati primjere podmićivanja državnih dužnosnika i propisati oštre zakonske posljedice uključujući zatvorske kazne, a ne kako raspravljači u Saboru predlažu, nekakvo nebulozno privremeno udaljavanje s obavljanja političkih dužnosti, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.