Slobodna Dalmacija: 11. 03. 2003.

SREDINOM TRAVNJA ZAGREB NAVODNO MOŽE OČEKIVATI NOVE OPTUŽNICE MEĐUNARODNOG KAZNENOG SUDA

Merčep i Šarinić najbliži Haagu

ZAGREB — Priprema li Haag nove optužnice koje će Zagrebu dostaviti sredinom travnja i jesu li među optuženima Tomislav Merčep i Hrvoje Šarinić, pitanja su na koja je u ovom trenutku nemoguće precizno odgovoriti. Naime, potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Goran Granić ovih je dana kazao da ne zna ništa o novim optužnicama, a na upit o spekulacijama da Haag priprema optužnice protiv Merčepa i Šarinića, u Vladinu Uredu za suradnju s Međunarodnim sudom i Međunarodnim kaznenim sudom su nam kazali da oni o tome nemaju nikakve informacije.

Te kuloarske spekulacije o kojima piše i naš tisak nije nam željela komentirati ni glasnogovornica Tužiteljstva Florance Hartmann, ali činjenica da Vlada poziva glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte upućuje na zaključak da se nešto ipak "kuha". Istina je da razloge njezinu eventualnom dolasku u Zagreb valja tražiti u činjenici da je Tužiteljstvo nezadovoljno suradnjom Hrvatske s Haagom i to ne bi trebalo povezivati s eventualnim novim optužnicama, ali ...

Što se tiče najnovijih spekulacija o optužnici protiv Merčepa, kako su nam rekli neki visoko pozicionirani državni dužnosnici, to i ne bi bilo neko iznenađenje. Naime, on se već godinama spominje kao potencijalni haaški optuženik, a s obzirom na to da domaće pravosuđe nije sankcioniralo zločine za koje se tereti njega i pripadnike njegovih postrojbi, valja očekivati da će se Merčepom pozabaviti Haag. Kao što je poznato, tzv. merčepovci se smatraju odgovornim za ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, likvidacije u Pakračkoj poljani i na gospićkom ratištu, a Merčep bi po svemu sudeći, kao zapovjednik obrane Vukovara, mogao odgovorati i za ubojstva vukovarskih Srba u kolovozu 1991. godine.

Što se pak tiče Hrvoja Šarinića, koji je nedavno u Zagrebu dao iskaz haaškim istražiteljima, ali ne kao osumnjičenik nego kao svjedok, upućeniji tvrde da protiv njega ipak neće biti podignuta optužnica. Međutim, takva se mogućnost ne može posve odbaciti to prije što se radi o dugogodišnjem bliskom suradniku bivšeg predsjednika Franje Tuđmana protiv kojega je, kao što je poznato, Haaški sud pripremao optužnicu. Što o najnovijim spekulacijama misle Šarinić i Merčep nismo uspjeli doznati jer su nam bili nedostupni.

Vuk ĐURIČIĆ