Večernji list: 11. 03. 2003.

TELEKOMUNIKACIJE - DT IZGUBIO 24,6 MILIJARDI EURA 2002.

Rekordni gubici Deutsche Telekoma

M.Jurleka: Poslovni rezultati DT-a ne utječu na HT

Deutsche Telekom prošlu je poslovnu godinu zaključio sa 24,6 milijardi eura gubitaka, što je najveći gubitak jedne europske korporacije u povijesti Staroga kontinenta. Izvještaj o poslovanju u 2002. godini većinski vlasnik Hrvatskoga telekoma objavio je jučer.

Prihode je, doduše, povećao 11,1 posto (oni iznose 53,7 mlrd eura), no gubitak prije oporezivanja lani je iznosio 16,3 milijarde, a preklani 15,1 milijardu eura. Ukupan je dug sa 64,3 milijarde smanjio na 61,1 milijardu eura. DT je financijski "načeo" i otpis svojih poduzeća koja ne pripadaju osnovnoj djelatnosti, no godinu koja je bila kobna za mnoge europske operatere ipak je okončao najvećim gubitkom.

Prošloga je tjedna France Telecom objavio gubitke od 20 milijardi eura, a isto je učinio i Vivendi,

U kontekstu takvog izvještaja logično je upitati kako će toliki gubici utjecati na daljnje investiranje DT-a u Hrvatsku.

Podsjetimo, DT je najavio ulaganje 700 milijuna eura u Hrvatsku do kraja 2004. godine, kada bi se konačno trebalo deregulirati naše tržište. DT bi, prema najavama, trebao znatan iznos uložiti i u zapoščjavanje novog kadra u Hrvatskom telekomu. Ipak, u HT-u poručuju kako rezultati DT-ova poslovanja ne utječu na njihovo.

- HT je hrvatska tvrtka s vlastitom strategijom i vlastitim poslovnim rezultatima. DT-ovi poslovni rezultati za 2002. godinu ne utječu na poslovne rezultate HT-a niti izravno utječu na našu poslovnu strategiju - ističe Marjan Jurleka, direktor Korporativnog sektora za komunikacije HT-a.

Valentina Grivić