Večernji list: 13. 03. 2003.

IVAN PAVAO II ZADOVOLJAN JE ODGODOM GLASOVANJA O REZOLUCIJI

Putuje li i Papa u sjedište UN-a?

U Italiji se prodaju zastave mira, a sindikati pozivaju na europski štrajk za mir

VATIKAN - Sa zadovoljstvom se u Vatikanu gleda na odgodu glasovanja u Vijeću sigurnosti o novoj rezoluciji o ratu protiv Iraka. Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls opovrgnuo je pisanje nekih američkih listova prema kojima bi vatikanska diplomacija, zajedno s nekima iz arapskih zemalja, radila na tome da Sadam Husein ode iz Bagdada u egzil. Istodobno se priča o još jednoj mogućoj Papinoj gesti pa su to mnogi protumačili kao mogući odlazak Ivana Pavla II. u UN. Takve vijesti, međutim, zasad nemaju nikakvu službenu potvrdu.

Sveta Stolica polaže nade u držanje Čilea i Meksika, dviju zemalja koje se još nisu odlučile kako će glasovati u Vijeću sigurnosti, a kako imaju većinsko katoličko stanovništvo, osjetljive su na Papine riječi. Ivan Pavao II. stalno poziva na mir pa bi čelnici tih zemalja mogli biti bliže Papinim negoli američkim stavovima. Ima li Vatikan takav utjecaj? Na to se pitanje odgovara činjenicom da su kod Pape proteklih tjedana bili brojni europski državnici, Iračanin Aziz i tajnik UN-a Annan. - Svi su došli na vlastitu inicijativu - objašnjava Vatikan, pa im, očito, Papino mišljenje nešto znači.

Glede eventualnog američkog unilateralnog rata protiv Iraka, pročelnik Papinskog vijeća za pravdu i mir Renato Martino bio je vrlo jasan. Rat u Zaljevu protiv Iraka 1991. bio je odgovor na iračku agresiju na Kuvajt.

- Kad bi se sad pokrenuo "preventivni rat, bio bi to agresorski rat - rekao je Martino.

Zgrade u Italiji prekrivene su zastavama mira. Prodano je više od dva milijuna, a talijanski proizvođači dobivaju narudžbe i iz inozemstva - newyorška ih je dizajnerica Anita Jorgensen naručila tisuću. Diljem Italije male zastavice mira lepršaju zakvačene na antenama taksija.

Svi talijanski sindikati pristupili su inicijativi europskih sindikata o 15-minutnom europskom štrajku za mir koji će se održati 14. ožujka od 12 do 12.15 sati.

Silvije Tomašević