Slobodna Dalmacija: 13. 03. 2003.

TOMISLAV MERČEP, PREDSJEDNIK UDRUGE DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA

Stigne li optužnica, odlazim u Haag!

Kako komentirate najnovije spekulacije da je Haag pripremio optužnicu protiv Vas koja će navodno sredinom travnja biti dostavljena Zagrebu?

— Čujte, kad čovjek pošteno razmišlja o svemu, onda dolazi do zaključka da je svatko tko je sudjelovao u Domovinskom ratu izložen određenim provjerama, pa tako i ja. Zašto ne? Haag se sigurno raspituje i o mojoj djelatnosti u vrijeme Domovinskog rata, ali se ne bojim posljedica jer znam da nigdje nisam pogriješio. Oni ljudi koji se boje posljedica, danas šire paniku i strah zbog haaških optužnica jer misle da će i oni biti optuženi. Istodobno žele postići da Haaški tribunal postane najomraženija institucija u Hrvatskoj, što ja ne želim. Svaki sud i institucije koje zastupaju pravdu meni su drage, podržavam ih, neka rade svoj posao i ne bojim se posljedica. A kojekakvi špekulanti neka prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema Haaškom sudu i s napadima na današnju Vladu koja radi ono što mora.

Otkud takva naklonost prema Vladi?

— Ne radi se ni o kakvoj naklonosti, nego o činjenicama. Što se tiče spekulacija o navodnoj haaškoj optužnici protiv mene, Vlada o tome dosad nije dala nikakvo priopćenje, a spekulacije bivših udbaša i njihovih naredbodavaca u nekim tiskovinama me ne zanimaju. Za to pitanje isključivo je mjerodavna Vlada i ako oni kažu da je stigla optužnica, istog ću se trenutka odazvati i otići u Haag. Ne pada mi na pamet da se skrivam ili bježim u inozemstvo. Od pravde se nikada nisam skrivao, pa neću ni sada.

Znači li to da se ne osjećate krivim ili ...?

— Ni najmanje se ne osjećam krivim. A ono što se piše po raznim tiskovinama, tiče se onih koji to pišu, odnosno njihovih nalogodavaca. Radi se o nebulozama jer, recimo, policijska postrojba ne može biti paravojna, niti može činiti zločine ili ih planirati.

Kako onda objašnjavate činjenicu da se Vas i pripadnike Vaše postrojbe optužuje za ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, zločine u Pakračkoj poljani i Gospiću, a Haag će Vas navodno optužiti i za likvidaciju vukovarskih Srba u kolovozu 1991. godine?

— Ne radi se o Merčepovoj, nego o policijskoj postrojbi. A procesi za Pakračku poljanu i Gospić se vode i na njima do sad nisam pozvan niti kao svjedok. Što se tiče Vukovara, kad se sve bude pročistilo i znalo, tvrdim da neću biti "umočen" ni u što što je protuzakonito, pa tako ni u likvidaciju vukovarskih Srba za što me se navodno tereti.

A obitelj Zec?

— Dok nisu ubijeni, nisam ni znao za njih. Prema tome, ne znam kako me se može povezivati s tim slučajem.

Navodno je haaškim istražiteljima iskaz nedavno dao i bivši premijer Franjo Gregurić, a uskoro će to učiniti i Ferdinand Jukić. Mogu li njihovi iskazi biti ključni za Vaš odlazak u Haag?

— Ne znam tko je za što ključan i to ne kanim ni istraživati. Međutim, onaj tko se osjeća ugroženim, mora se i braniti, zar ne? Ja se ni najmanje ne osjećam ugroženim i nemam potrebe da se branim od bilo čega. Naprotiv, jedva čekam da sud, domaći ili Haaški, završi istragu da bih napokon i formalno postao ono što i jesam, pošten i slobodan građanin RH.

Znači, ako stigne optužnica, idete u Haag?

— Naravno. Dragovoljno, sam, bez ičijeg sponzorstva i potrebe da me zaštiti.

I bez pomoći Vlade?

— Ako do toga dođe, od Vlade ću dobiti ono što se u takvim situacijama podrazumijeva i od nje očekuje, bez obzira na to o kome se radilo. Međutim, ne vjerujem da će Haaški sud nasjesti na pisanja u pojedinim tiskovinama.

Ovih ste se dana sastali s potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Savjeta za suradnju s Haaškim sudom. O čemu ste razgovarali?

— Sastanak je dogovoren desetak dana prije negoli su se pojavile spekulacije o navodnoj haaškoj optužnici i o tome uopće nismo razgovarali jer za to nije ni bilo nikakve potrebe. Kao što je poznato, ja sam predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata i s potpredsjednikom Vlade Granićem sam razgovarao isključivo o pitanjma koja se tiču branitelja.

Vuk ĐURIČIĆ