Vjesnik: 14. 03. 2003.

»Ni SDP-ova vlada ne želi se obračunati s kriminalom«

Smokvina je u tužbi naveo da je kroz taj konto u Villachu prošlo oko 200 milijuna maraka iseljeničkog novca, a da je Hrvoje Šarinić preostalih tri milijuna maraka nezakonito prenio na račun Zaklade državnog zavjeta u Privrednoj banci u Zagrebu. Tužitelj tvrdi da Šarinić i danas ima taj novac, »koji mu je ustupljen nečijom nezakonitom odlukom« / Potpisnici konta u Villachu bili su Gojko Šušak, Hrvoje Šarinić i nekadašnji ministar financija Jozo Martinović

ZAGREB, 13. ožujka – Na zagrebačkom Općinskom sudu u četvrtak je održano pripremno ročište u kojem hrvatski iseljenik Radovan Smokvina tuži HDZ-ovu Zakladu hrvatskog državnog zavjeta za nenamjensko trošenje iseljeničkog novca. Smokvina u tužbi navodi da je 1991. godine na konto austrijske Bank für Kärnten und Steiermark u Villachu uplatio 40.000 švicarskih franaka isključivo za naoružanje Hrvatske. Potpisnici tog povjereničkog konta bili su Gojko Šušak, Hrvoje Šarinić i nekadašnji ministar financija Jozo Martinović. Smokvina ima potvrdu iz banke u Villachu o uplati novca na njihov račun.

Smokvina je u tužbi naveo da je kroz taj konto u Villachu prošlo oko 200 milijuna maraka iseljeničkog novca, a da je Hrvoje Šarinić preostalih tri milijuna maraka nezakonito prenio na račun Zaklade u Privrednoj banci u Zagrebu. Tužitelj tvrdi da Šarinić i danas ima taj novac, »koji mu je ustupljen nečijom nezakonitom odlukom«. Smokvina ističe da mu »nije stalo do povrata novca«, koji bi uplatio Institutu otvoreno društvo ili nekoj sličnoj udruzi, »nego je riječ o moralnom pitanju«.

Osobito je ogorčen što nikad nije dobio izvješće o tome kako je potrošen njegov novac, iako su potpisnici računa na to bili obvezni. On navodi i to da je Šarinić, kao jedini živući sudionik u tim događajima, davao javne izjave da je spreman surađivati sa svima zainteresiranim radi razjašnjenja spornih događaja, a Smokvinu je navodno naknadno obavijestio da od toga odustaje. Smokvina od Šarinića očekuje i odgovor o tome tko je bio vlasnik računa u Villachu.

Vježbenica odvjetnika Ante Župića koji zastupa Zakladu osporavala je Smokvini pravo stranke u postupku. Vježbenica je prigovorila da je novac uplatila Iris, a ne Radovan Smokvina. No, taj prigovor je odbijen, jer je riječ o novcu bračne imovine Iris i Radovana Smokvine.

Smokvina, koji je bio član HDZ-a, rekao je da mu se »čaša prelila« kad je u vrijeme pada Vukovara kupljen avion Challenger za hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Da potraži gdje je završio njegov novac, kaže, potaknula ga je knjiga Martina Špegelja u kojoj se opisuje kako se Hrvatska naoružavala.

Smokvina kaže da ima loša iskustva i sa sadašnjom vlašću, a tvrdi da »nema nikakve razlike između HDZ-ove i SDP-ove vlade, jer se nijedna ne želi obračunati s kriminalom«. Smokvina je spomenuo da je 1993. godine na riječkom području htio kupiti industrijsko zemljište, ali da je u tome prevaren. Zbog toga vodi spor na sudu u Rijeci, no, ne očekuje pozitivno rješenje, jer »Linić utječe na riječko sudstvo«.

»Pašalić drma zagrebačkim, a Linić riječkim sudstvom«, tvrdi Smokvina, nazivajući potpredsjednika Vlade »lopovom«.

Sutkinja Nika Grospić zakazala je novo ročište na zagrebačkom Općinskom sudu za 24. travnja.

Biljana Bašić