Vjesnik: 14. 03. 2003.

Podignuta optužnica protiv Ivankovića i Viteškića za ratni zločin u Paulinu Dvoru

Njih dvojicu tereti se da su 11. prosinca 1991. kao pripadnici HV-a s više nepoznatih osoba iz osvete ubili 19 mještana srpske nacionalnosti

OSIJEK, 13. ožujka - Zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civila počinjenog 1991. u Paulinu Dvoru, Županijsko je državno odvjetništvo u Osijeku nakon višemjesečne istrage u četvrtak podignulo optužnicu protiv Nikole Ivankovića (43) i Enesa Viteškića (33). O tome je novinare izvijestio županijski državni odvjetnik Davor Petričević.

Njih dvojicu tereti se da su se 11. prosinca 1991. kao pripadnici druge pješačke čete prve bojne 130. brigade Hrvatske vojske, koja je branila Paulin Dvor i okolna sela, s više zasad nepoznatih osoba dogovorili da iz osvete ubiju tamošnje mještane srpske narodnosti. Taj je dogovor, navodi se u optužnici, nastao nakon što su Ivanković i Viteškić u gostionici u selu Vladislavcima čuli da je umro njihov ranjeni suborac Ilija Ravnjak.

»Tada su se s više nepoznatih osoba, naoružani automatskim puškama i ručnim bombama, ukrcali u vozilo VW caddy i tijekom noći dovezli u Paulin Dvor«, ističe se u optužnici.

Navodi se da su došli do kuće Andrije Bukvića u Glavnoj ulici 52 znajući da u njoj boravi više civila srpske nacionalnosti. Prema navodima optužnice, ušli su u kuću u kojoj su rafalnom paljbom iz automatskih pušaka i bacanjem ručnih bombi usmrtili devetnaest civila u dobi od 41 do 85 godina - Milana Labusa, Spasoju Milovića, Boju Grubišića, Božidara Sudžukovića, Bosiljku Katić, Dragutina Kečkeša, Boška Jelića, Milana Katića, Dmitra Katića, Draginju Katić, Vukašina Medića, Darinku Vujnović, Milku Lapčević, Anđu Jelić, Milicu Milović, Petra Katića, Jovana Gavrića, Milenu Rodić i Mariju Sudžuković.

Obojica optuženika privedena su 14. rujna prošle godine. Ivanković se tijekom istrage branio šutnjom, a Viteškić je izjavio da o cijelom događaju zna samo onoliko koliko je pročitao u novinama.

U četvrtak je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku prihvatilo zahtjev Županijskog državnog odvjetništva i optuženicima produljilo pritvor.

Maja Sajler