Vjesnik: 14. 03. 2003.

Stara pravila za nove izbore

VLADO RAJIĆ

Razmjerni sustav Vesne Škare Ožbolt, Sabor sa 120 zastupnika, zajamčena tri mjesta za zastupnike srpske narodnosti, izjednačavanje glasa dijaspore s glasom građana koji »trpe« Hrvatsku svakoga dana, sve to zajedno iz prijedloga DC-a, otišlo je u budućnost.

Na tom putu pridružio im se i Sabor sa 130 zastupnika iz prijedloga HSS-a. Pola zastupnika prema proporcionalnom sustavu u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici, druga polovica u većinskom dvokružnom izboru, osam mandata za manjine i tri za dijasporu, sve je to možda neko buduće rješenje za izborna pravila. Ni SDP nije prošao sa svojim 120-mandatnim parlamentom, razmjernim sustavom poluotvorenih lista i namjerom da biračka volja dođe jače do izražaja.

Zapravo su zastupnici Damir Kajin (IDS) i Zlatko Kramarić (LS) bili najbliži pragmatičnoj istini o izbornome zakonodavstvu: njihov prijedlog je tražio samo izmjene u postojećim pravilima.

Kad je Sabor odlučio da se izborni »stari« zakon mijenja samo da bi se uskladio s Ustavom (ukidanje Županijskog doma i izbacivanje odredaba koje se tiču toga ukinutog vijeća u Saboru) i Ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama (svedeno na dva izborna glasa manjina), bilo je jasno da će Hrvati na izbore prema starim pravilima. Jer, rečeno je na Odboru za Ustav, nema vremena za korijenite promjene.

Time je prihvaćeno da hadezeovski zakon, koji je omogućio da nekoć moćna Tuđmanova stranka odleti s vlasti, funkcionira i dalje. A baš su HDZ-ovi raspravljači u radnim tijelima tvrdili da je došlo vrijeme u Hrvatskoj da se nekoliko izbora zaredom održi prema istim izbornim pravilima.

Pa ako su postojeća pravila utjecala na njihov let s vlasti, možda im u promijenjenim okolnostima nakon četiri godine omoguće i povratak. Vladajuća koalicija pak računa, ako su mogli izdržati četiri godine s naslijeđem HDZ-a, možda će im ista pravila omogućiti da dovrše posao u još četiri godine. Bez obzira na to tko bio u budućoj koaliciji.

Do svih tih spoznaja Sabor je došao nakon mnogo sati raspravljanja o prijedlozima za koje se znalo da će ih »pojesti« zakonski rokovi. HDZ je dobio satisfakciju da su napravili odavno »najbolji« izborni zakon. Samo su rijetki rekli da se zbog svega boje goleme biračke apstinencije.