Slobodna Dalmacija: 15. 03. 2003.

SONJA BISERKO, PREDSJEDNICA SRPSKOG HELSINŠKOG ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA

Članovi Vlade boje se za vlastite živote

Jesu li Zorana Đinđića ubili mafijaši ili urotnici unutar institucija vlasti?

- Ovo je tragičan događaj za Srbiju, za čitavu reformsku opciju koju je Đinđić simbolizirao, što samo po sebi ukazuje da iza tog čina stoji velika igra. Sada vlast udara na direktne izvršitelje, ali to nije dovoljno. Potrebno je ući dublje u sustav ispunjen negativnim ostacima bivšeg režima.

Zašto je Đinđić uklonjen?

- To je glavno pitanje i kad se na njega odgovori, bit će lakše pronaći počinitelja. Naravno, ovo nije samo mafijaški obračun. U Srbiji postoje dvije opcije, reformske i antireformska. Đinđić je stjecajem okolnosti najbolje akumulirao težnju te opcije, on ju je artikulirao i u mnogim slučajevima njome upravljao. Međutim, antireformska opcija dobila je na snazi dijelom zahvaljujući i pritisku iz Haaga koji je stvarao tenzije i okupljao pristaše osumnjičenih, omogućujući im da dignu glavu.

Je li Đinđić doista nezamjenljiv?

- Teško je o tome sad spekulirati. Treba proći određeno vrijeme i posložiti stanovite okolnosti kada će biti vidljivo može li netko od njegovih nasljednika preuzeti ulogu vođe i reformskog lidera. I Đinđić je punih deset godina tijekom Miloševićeve vladavine mukotrpno gradio svoju karizmu, pa ni nakon dvije reformske godine ljudi u mnogo slučajeva nisu njime bili pretjerano oduševljeni.

Je li vladajuća koalicija prilično obezglavljena njegovim ubojstvom?

- DOS je izgubio oslonac, jer ga je Đinđić uglavnom držao na okupu. Cijelo naslijeđe Petog oktobra, dana kad je srušen Miloševićev režim, dovedeno je u pitanje. S druge strane, zbog brojnih kompromisnih poteza Đinđić je sa svojom Vladom omogućio antireformskim snagama da se konsolidiraju, financijski i kadrovski oporave, da prožmu cijeli sustav i organizacijski ojačaju.

Vlada je tek sad ušla u obračun ili mi ili oni?

- I to je veliko pitanje. Valja vidjeti tko je u toj Vladi sposoban za obračun s tim snagama. Oni su u velikoj panici, u strahu za vlastiti život, jer ako je moguće ubiti premijera što se tek može dogoditi nižim dužnosnicima. Treba vidjeti tko će sve biti uhapšen. Hoće li se stati na grupi Zemunaca ili će se krenuti u konačno čišćenje ostataka kriminala, tajnih službi, vojske i politike.

Kako će građani Srbije podnijeti Đinđićevo ubojstvo?

- Oni su u šoku bez obzira bio Đinđić omiljen ili ne. Šokantno je da u kratkom vremenu dvije velike političke ličnosti, Ivan Stambolić i Zoran Đinđić, mogu nestati ili biti ubijeni. Takvo što baca mračno svjetlo na dugu povijest srpskih brutalnosti i potiče na daljnje razmišljanje o tome što se sve događalo u našoj povijesti.

Stoji li iza ovog atentata neka artikulirana politika ili tek masa interesno povezanih pojedinaca?

- Centri moći u Srbiji su fragmentirani. Njihovi su interesi povezani, ali nije nemoguće očekivati da će iz ovakve situacije na rubu kaosa, kad se Vlada obračunava s kriminalcima, a ne stvarnim nalogodavcima, neka politička opcija iskoristiti priliku i vratiti se na vlast.

T. KLAUŠKI