Večernji list: 17. 03. 2003.

ISTRAŽIVANJE - KOLIKO SU GRAĐANI ZADOVOLJNI PREMIJEROM I VLADOM

Vladi sve lošije ocjene

Prema istraživanju provedenom 14. ožujka ove godine na uzorku od 450 ispitanika iz cijele Hrvatske, Račanom kao predsjednikom Vlade bilo je zadovoljno oko 25 posto manje građana nego u isto vrijeme lani. Za oko 20 posto povećao se broj onih koji nisu zadovoljni premijerom.

Dok je još u ožujku 2001. godine, prema istraživanju na jednako velikom uzorku, Vlada ocjenjivana prosječnom ocjenom 3,04, srednja je ocjena koju Vlada sada dobiva 2,56. Nekadašnja solidna trojka postala je klimava. Zašto? Stil Račanova vladanja i način djelovanja Vlade nisu se za to vrijeme promijenili, smatra se u krugovima političkih analitičara, ali se Vlada prihvatila reformi. Nije se, međutim, uspjela riješiti imidža nedovoljno odlučne vlasti, koji ponajviše obilježava samog premijera.

Račan, po nekima odviše blag, po drugima prezatvoren za suradnju sa sposobnima i snažnima, za mnoge je i danas premalo jasan. Svemu tome dodaje se i svojevrsna zakonitost - da vlast jednostavno potroši ljude. Paradoksalno je, tvrde pojedini analitičari, da su Račanove ocjene padale unatoč tome što se ekonomska situacija popravljala, što je opala nezaposlenost i što je trasirana europska perspektiva zemlje. Račanovu vlast nisu potresali korupcijski, financijski, obavještajni ili privatni skandali, a premijer osobno djeluje kao dobričina.

Profesorica psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirjana Krizmanić to objašnjava ovako: - Ako je netko neodlučan i ne suprotstavi se lupovluku, njegovo osobno poštenje doživjet će se kao kukavičluk ili nesposobnost. Račan nije u nadzornim odborima, njegovi ministri jesu, a Damir Vrhovnik je čak u 12 nadzornih odbora iako mu poduzeće grca u dugovima i iako je Vlada njegovo poduzeće morao spašavati državnim garancijama. Račan nije ništa učinio na sankcioniranju nezakonitosti u privatizaciji i ratnog profiterstva. Približava se kraju mandata, a nema ni zakona o sukobu interesa.

Dugoročna se perspektiva, zaključuje prof. Mirjana Krizmanić, ne može osigurati bez sređivanja pravosuđa i sankcioniranja lopovluka. Osobno Račanu ne bih dala manje od trojke, ali bojim se da će puno ljudi zaključiti kako su "svi političari isti" i apstinirati na izborima, a vlast otići u ruke HDZ-u.

Deana Knežević