Novi list: 17. 03. 2003.

IVAN PAVAO II. ZATRAŽIO OD IRAKA SURADNJU S MEĐUNARODNOM ZAJEDNICOM

Papa ponovo pozvao na očuvanje mira

Još ima prostora za mir, nikada nije prekasno za razumijevanje i nastavak pregovora, rekao je Papa

VATIKAN – Papa Ivan Pavao II. pozvao je jučer Irak na suradnju s međunarodnom zajednicom, a članice UN-a, posebice Vijeća sigurnosti pozvao je da učine sve kako bi izbjegle izbijanje rata.

Papa je, tijekom angelusa na Trgu sv. Petra, rekao da nikada nije kasno za pregovore i podsjetio na tragične posljedice pribjegavanja oružju.

»Pred strašnm posljedicama koje mogu nastati međunarodnom vojnom intervencijom za pučanstvo Iraka i ravnotežu cijele bliskoistočne regije, koja je već teško pogođena, kao i zbog ekstremizama koji bi mogli nastati, svima poručujem: ima još vremena za pregovore, ima još prostora za mir, nije nikada prekasno za razumijevanje i nastavak pregovora«, rekao je Papa.

Političarima je poručio: »Porazmislite o svojim obvezama, založiti se za mir u mogućim pregovorima ne znači poniziti se, već raditi s odgovornošći za mir«.

Papa je rekao kako za kršćane mir nije samo plod pregovora među pojedincima i narodima, već je i dar Božji. Neka dani korizme ne ostanu u sjećanju kao ratni i žalosni, već kao »razdoblje hrabrog angažiranja za mir«, rekao je Papa. (Hina)