Novi list: 17. 03. 2003.

SUĐENJE GOSPIĆKOJ SKUPINI ZA RATNI ZLOČIN PRIMIČE SE KRAJU

Presuda u petak?

Završne riječi optužbe i obrane bit će jedan od najzanimljivijih djelova suđenja jer će tužitelj i odvjetnici sažeto analizirati sve prikupljeno u dosadašnjih 14 mjeseci suđenja

RIJEKA – Danas počinju završne riječ obrane i optužbe na suđenju za ratne zločine u Gospiću i rasprava, konačno, dolazi do samog kraja. Po nekim procjenama to bi trebalo trajati dva ili tri dana, a ne bude li nepredviđenih prekida, presuda Oreškoviću, Norcu i suoptužnicima može se očekivati već u petak ili najkasnije početkom idućeg tjedna.

Završne riječi obrane i optužbe bit će jedan od najzanimljivijih dijelova suđenja jer će tužitelj i advokati sažeto analizirati sve prikupljeno u dosadašnjih 14 mjeseci suđenja. Naravno, svatko će poseban akcent dati na svoj dio – tužitelji na dokaze za koje misle da potvrđuju krivicu, a odvjetnici na iskaze i dokaze koji su išli u prilog njihovim branjenicima. Branitelji će pokušat tražiti i loše strane dokaza što eventualno terete njihove klijente. Toga će svakako biti dosta jer je suđenjem prodefiliralo oko 150 svjedoka, a iznesene su stotine različitih dokaza u skoro tisuću sati suđenja.

Kako se ipak radi o sažetim analizama, prema nekim procjenama tužitelj Doris Hrast i zastupnici interesa žrtava mogli bi svoju analizu završiti u ponedjeljak, a procjenjuje se da će odvjetnici govoriti dan ili vjerojatnije dva. Bit će vrlo zanimljivo čuti što će svi oni reći i podsjetiti se na mnoge dokaze i činjenice koje smo u tom ogromnom materijalu već i zaboravili.

Najmirniji svakako će biti Milan Čanić, od optužbe kojeg je prošlog tjedna odustao tužitelj Doris Hrast. On, ipak, još uvijek mora sudjelovati u postupku, dok sud ne donese konačni akt. Teoretski, nakon odustajanja tužitelja od daljnjih optužbi, mogli bi preuzeti zastupnici interesa žrtava, ali po onom što smo dosad vidjeli i čuli čini se da oni to neće učiniti. Zasad je teško procjenjivati što će biti zanimljivije: prvi dan i analiza tužitelja ili sljedeći kada će na to »odgovarati« obrane Oreškovića i Norca za koje se iznose najteže optužbe, ali i završne riječi branitelja ostalih optuženika. Nakon završnih riječi branitelja, optuženici će se izjasniti o tome slažu li se s takvim obranama i eventulano dodati još koju završnu rečenicu. Potom će se sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ikom Šarić povući na najteži dio tog posla, vijećanje i donošenje konačne odluke. Sve to se očekuje s velikim zanimanjem kod nas, ali i u međunarodnim krugovima, posebice u Haagu. Ovaj sudski postupak najveći je test što treba odgovoriti na pitanje je li hrvatsko pravosuđe, a na izvjestan način i društvo zbog svih okolnosti i tenzija, u stanju voditi takve postupke.

Na izricanje presude sigurno će doći predstvanici dragovoljačkih stožera, a saznajemo da se već za termin jako zanimaju i Norčevi alkari iz Sinja.

Ico MIKULIČIĆ