Vjesnik: 18. 03. 2003.

Bushov konačni ultimatum Saddamu da odmah napusti Irak

Došlo je vrijeme ozbiljnih posljedica i ne mogu zamisliti što bi Saddam mogao učiniti da izbjegne vojnu akciju, kazao Colin Powell / Pretpostavlja se da će do napada na Irak doći 48 do 72 sata nakon Bushova govora / SAD, Velika Britanija i Španjolska odustali od glasovanja o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a / Saddam priznao da je Irak posjedovao oružje za masovno uništavanje / Robin Cook podnio ostavku na dužnost ministra za odnose s parlamentom u znak prosvjeda protiv politike britanskog premijera Tonyja Blaira prema Iraku / Inspekori UN-a u utorak napuštaju Bagdad

ZAGREB, 17. ožujka - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Španjolska odustali su u ponedjeljak od glasovanja o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, a američki predsjednik George W. Bush zatražio je od Saddama Husseina da hitno napusti Irak. Bush traži da, uz Saddama, iz Iraka odu i članovi njegove obitelji i najbliži suradnici. Američki predsjednik pozvao je strane državljane da hitno napuste Irak. Prema posljednjim informacijama iz Iraka su otišli gotovo svi diplomati, a iz Bagdada odlaze i televizijski reporteri prije nego što granice budu potpuno zatvorene. Pretpostavlja se da će do napada doći 48 do 72 sata nakon Bushova govora.

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u ponedjeljak kako je prošlo vrijeme za diplomatsko rješavanje iračke krize, a došlo vrijeme »ozbiljnih posljedica«, koje se spominju u rezoluciji 1441 Vijeća sigurnosti.

Powell je, na konferenciji za novinare, rekao kako ne može zamisliti što bi to Saddam Hussein sada mogao učiniti kako bi spriječio vojnu akciju te kako je propustio priliku da se razoruža, koja mu je davana posljednjih dvanaest godina. »Vrijeme diplomacije je prošlo«, kazao je Powell. Američki državni tajnik potvrdio je da su SAD, Velika Britanija i Španjolska, uvidjevši da druga rezolucija neće proći u Vijeću sigurnosti, odlučili povući je.

Konačna odluka da se ne ide na izglasavanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti donešena je na trojnom sastanku Busha, Blaira i Aznara, kada je postalo jasno da Francuska neće odstupiti od najavljenog veta, te da postoji i opasnost da veto ulože Rusija i Kina. Powell je kazao da je rezolucija 1441 posve jasna, da daje dovoljno ovlasti za uporabu sile i da vojna akcija ima opravdanje u međunarodnom pravu.Amerika, koja se našla u situaciji izbora između mogućeg veta i poduzimanja vojne akcije bez odobrenja Vijeća sigurnosti odlučila se na ovo drugo.

»UN će preživjeti, a SAD će biti i dalje važan član«, kazao je neposredno poslije odluke o odustajanju od glasovanja američki državni tajnik.

Ova očekivana odluka nakon trojnog sastanka na Azorima diplomati antiratne koalicije dočekali su s negodovanjem.

Francuski veleposlanik pri UN-u Jean-March de la Sabliere zatražio je, tijekom konzultacija iza zatvorenih vrata u ponedjeljak, od članova Vijeća da se dogovori sastanak. Veleposlanici Kine, Rusije, Pakistana i Njemačke složili su se s njim, dok su SAD i Britanija bile protiv.

General Tommy Franks doputovao je u Kuvajt, što se također tumači znakom da će uskoro uslijediti vojna akcija.

U ponedjeljak je irački predsjednik Saddam Hussein prvi put javno priznao da je Irak posjedovao oružje za masovno uništavanje, ali da sada nema nuklearnog, kemijskog ili biološkog oružja.

Dio inspektora UN-a odjavio se iz hotela u Bagdadu. »Inspektori oružja se pakiraju i napustit će Bagdad u utorak«, rekao je jedan strani diplomat u Bagdadu.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook, podnio je u ponedjeljak ostavku na svoju sadašnju dužnost ministra za odnose s parlamentom u znak prosvjeda protiv politike britanskog premijera Tonyja Blaira prema Iraku. Cook je prvi član vlade koji je otišao zbog nepopularne Blairove iračke politike, kojom je čelnik laburista izazvao dosad najveću krizu tijekom svog mandata i stekao brojne protivnike čak i unutar svoje stranke.

Jurica Körbler