Novi list: 18. 03. 2003.

Odbrojavanje kataklizme

Piše: Jelena Lovrić

Odbrojavanje u satima već je otpočelo – i pristaše američkog rata protiv Iraka i njegovi protivnici govore o posljednjim minutama i sekundama. Ratni je stroj de facto već pokrenut, gotovo se više ne može zaustaviti. Stranci napuštaju Bagdad, Sadam poručuje da će, dođe li do napada, bitku protiv Amerike proširiti na bilo koji dio svijeta, »gdje god ima neba, zemlje i vode«.

Američki je predsjednik Bush od Vijeća sigurnosti UN-a zatražio da u roku odmah donese rezoluciju koja bi legitimirala njegov rat. Nakon nedjeljnog summita na Azorima s dvojicom preostalih saveznika, britanskim premijerom Blairom i španjolskim Aznarom, on je međunarodnoj organizaciji dao ultimatum da u 24 sata odobri intervenciju, inače će Irak napasti i bez UN-ove potpore. Ponedjeljak je trenutak istine za svijet, pompozno je najavio, bez obzira što mu to značilo.

Istodobno, Europska unija poziva cijeli svijet da do posljednjeg trenutka putem UN-a radi na pronalaženju mirnog rješenja. »Moramo iskoristiti posljednje dane ili sate«, kažu u EU-u. Njemački kancelar Schroeder, čija se zemlja žilavo opire vojnoj intervenciji, u nedjelju je ustvrdio da su izgledi za mirno rješenje iračke krize »manji nego ikada«, ali, po njemu, rat treba pokušati zaustaviti »makar i u posljednjoj minuti i sekundi«.

Američki se predsjednik odlučio za rat, bez obzira na sve. Čak i bez obzira na okolnost da za svoju intervenciju neće dobiti podršku UN-a. Kako nije uspjela animirati većinu u Vijeću sigurnosti, Amerika sada tvrdi da joj nova rezolucija, kao odobrenje za rat, nije ni potrebna. Da će i prethodna biti dovoljna. Svjetski mediji to nazivaju nasiljem nad međunarodnim pravnim poretkom.

Amerika ide u rat iako je u tom pothvatu sve osamljenija. Ratno vijeće na Azorima činili su, uz Busha, samo još premijeri Britanije i Španjolske, obojica kontra većinskog raspoloženja svojih zemalja. Blaira i u Londonu nazivaju američkom pudlicom i vlada mu se raspada, Aznarovoj ratnoj opciji protivi se 90 posto Španjolaca.

Amerika ide u rat i kontra masovnog proturatnog pokreta koji manifestira diljem planeta. Čak se i u Americi održavaju mirovne demonstracije. New York Times tvrdi da je i u Bushovoj administraciji sve više onih koji rat protiv Iraka ne smatraju svojim. Utjecajni dnevnik piše o promjeni stava brojnih intelektualaca i članova vlade, koji su donedavno podržavali američku politiku prema Iraku, a sada smatraju da je njihovo vodstvo izgubilo dodir s realnosti. »Sada je jasno da su razlozi koji su iznošeni za napad na Irak netočni, nisu otkriveni nikakvi dokazi o vezama s Al Qaidom ili o aktivnom nuklearnom programu. Postalo je očito da je uklanjanje Sadama preraslo u opsesiju koja više nema veze s bilo kakvim činjenicama«, piše NYT, sa zaključkom da je rat protiv Iraka – »krivi rat, vođen iz krivih razloga«.

Izbor između rata i mira Papa je nedavno nazvao izborom između zla i dobra. U nedjeljnom je angelusu, obraćajući se zemljama članicama Vijeća sigurnosti UN-a, ponovo podsjetio na razloge kontra rata: strašne posljedice koje će pogoditi Iračane, narušavanje ravnoteže cijele srednjeistočne regije, buđenje novog ekstremizma. Lista mogućih strahota time nije iscrpljena. Kakva se Pandorina kutija otvara činjenicom da Amerika svojim agresivnim soliranjem razara Ujedinjene narode i ruši međunarodni poredak, uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata – tek treba vidjeti.