Vjesnik: 18. 03. 2003.

Rat na pomolu: Generali preuzimaju stvar u svoje ruke

George Bush te premijeri Britanije i Španjolske prešutno priznali da je anglo-američka diplomacija sasvim zakazala / Britanci i Amerikanci tvrde da im već i zadnja rezolucija o Iraku, ona pod brojem 1441, pruža dovoljno pokrića za vojnu intervenciju

LONDON, 17. ožujka (Od Vjesnikove dopisnice) - Igra čekanja primakla se kraju. Nakon nedjeljnog summita Bush-Blair-Aznar na Azorima, ratno odbrojavanje nastavilo se u ponedjeljak frenetičnom brzinom. Fotografije sa smrknutim licima Tonyja Blaira i Georgea Busha, snimke vojnika koji se u kuvajtskoj pustinji pripravljaju za akciju te poster kojim londonski Sun podupire britanske »momke«, stvaraju predratni ugođaj. Rat je na pomolu ovaj tjedan, a čak bi »mogao početi i noćas«, tvrdili su u ponedjeljak neki, poput Daily Telegrapha.

Na Azorima je George Bush, sa svojim glavnim saveznicima u Vijeću sigurnosti, premijerima Britanije i Španjolske, prešutno priznao da je anglo-američka diplomacija sasvim zakazala. Ratna osovina uspjela je, naime, u Vijeću osigurati samo četiri glasa. To je premalo za novu rezoluciju koja bi objavila rat Saddamu Husseinu - da se i ne računa prijetnja ruskog te francuskog veta. Sudionici azorskog sastanka stoga su u nedjelju diplomaciji dali još samo 24 sata.

No, pokušaji da se u zadnji tren dobije UN-ov mandat za rat u Iraku već su se i na tom summitu usred Atlantika činili osuđenima na propast. U ponedjeljak nije bilo znakova da su Pariz ili Moskva promijenili stav. Francuzi su i dalje tvrdili da neće pristati na novu rezoluciju koja bi odobrila rat, a Rusi su rekli da takav dokument »nema izgleda u Vijeću sigurnosti«.

Došlo je i do novog sastančarenja u Vijeću sigurnosti, ali unatoč tome američka objava rata Saddamu činila se gotovom stvari. Svakog trena stvari bi u svoje ruke od političara trebali preuzeti generali. Premda to neki osporavaju, Britanci i Amerikanci tvrde da im već i zadnja rezolucija o Iraku, ona pod brojem 1441, pruža dovoljno pokrića za vojnu intervenciju. Spomenuti dokument prijeti, naime, Saddamu »ozbiljnim posljedicama« ako se ne razoruža do kraja.

Izvješća iz Iraka govore da tamošnje stanovništvo također vjeruje kako je rat neizbježan. U zoni Zaljeva 250.000 američkih i britanskih vojnika samo čeka na mig da krene u rat.

Amerikanci su do ponedjeljka naredili većini svog diplomatskog osoblja da napusti Kuvajt, Izrael i Siriju. I Britanci su svojim građanima rekli da odu iz Kuvajta, a UN je prestao motriti operacije na granici te zemlje s Irakom. Irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri izjavio je da su deseci tisuća Iračana i Iračanki spremni postati mučenicima u ratu protiv »izdajničkog« američkog neprijatelja.

Na toj ratnoj pozadini glavni inspektor oružja Hans Blix priprema novi izvještaj Vijeću sigurnosti o načinima na koji bi se mogao okončati proces razoružanja o Iraku. No, događaji su ga počeli pretjecati. Sjedinjene Države savjetovale su UN-ovim inspektorima oružja da u ponedjeljak počnu napuštati Irak - indicirajući i time neizbježnost rata.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei potvrdio je da su ga Amerikanci kontaktirali u nedjelju navečer, požurujući ga da iz Iraka makne svoju ekipu.

S blagoslovom UN-a ili bez njega, rat protiv Saddama izgleda neizbježnim. Premda mu je Amerika do zadnjeg trenutka nudila da ode iz zemlje te tako spasi glavu i spriječi rat, irački silnik ni u jednom trenutku nije bio raspoložen za tu opciju. Njegova stalna navada igranja mačke i miša s inspektorima oružja ostavila je, pak, London i Washington u dubokom uvjerenju da on još skriva dio svog zabranjenog arsenala.

Nitko u Vijeću sigurnosti nije bio spreman reći da Saddam u potpunosti surađuje s inspektorima oružja, podsjetio je u nedjelju na Azorima Tony Blair. No, vođe Britanije i Amerike smatraju Saddama krupnijom prijetnjom negoli većina drugih državnika. Do ponedjeljka se jaz između Britanaca i Amerikanca, na jednoj, te Francuza i Rusa, na drugoj strani, i dalje činio nepremostivim, a Vijeće sigurnosti podijeljeno kao malo kada u svojoj povijesti.

Tisak već špekulira i o tome kakvo će se naoružanje primijeniti u Iraku. International Herald Tribune javlja tako o neisprobanom mikrovalnom oružju koje s pomoću »intenzivnih provala energije« onesposobljava elektroničku i telekomunikacijsku opremu, a ne škodi ljudima.

Vojni analitičari upozoravaju, međutim, da je riječ o »tehnologiji iz Pandorine kutije«. Kada bi, naime, takvo oružje palo u ruke teroristima, ono bi moglo mnogo više škoditi tehnološki razvijenim društvima Zapada, nego zemlji poput Iraka.

Jasna Zanić Nardini