Vjesnik: 20. 03. 2003.

U ponedjeljak presuda »gospićkoj skupini«

RIJEKA, 19. ožujka - Nakon 14 mjeseci, na Županijskom sudu u Rijeci u srijedu je okončano suđenje »gospićkoj skupini«. Tihomir Orešković, Mirko Norac, Ivica Rožić i Stjepan Grandić optuženi su za ratni zločin odvođenja i likvidacije civila sa širega gospićkog područja u listopadu 1991. godine. Petooptuženi Milan Čanić je prije dvadesetak dana oslobođen krivnje. Veliko vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim predsjedava sutkinja Ika Šarić, objavit će presudu u ponedjeljak, 24. ožujka, u 10 sati.

Kako doznajemo, na izricanje presude doći će i sinjski alkari.

Posljednji dan suđenja završnu je riječ imao jedan od dvojice branitelja Mirka Norca, Tomislav Sabljar, koji je zatražio oslobađajuću presudu za svoga branjenika, kazavši kako ne tvrdi da u Gospiću nije bilo zločina, ali je siguran da Norac nije sudjelovao u njima.

»Norac je, umjesto medalje, dobio optužnicu. Nije zaslužio da mu se tako pakuje«, uzviknuo je Sabljar, dodavši kako Vojna policija, koja je u Gospiću uglavnom odvodila civile, nije bila pod Norčevom kontrolom, nego pod kontrolom kriznog stožera kojemu je na čelu bio Ante Karić. Prema Sabljaru, nema ni dokaza da su Tihomir Orešković i Norac zapovjedili uhićenje i likvidaciju gospićkih civila.

»Navođenjem u optužnici da je Norac osobno ubio jednu ženu, želi ga se, kao najsvjetliji lik, zatamniti«, mišljenja je Sabljar. Norčev branitelj je na kraju rekao da Norac od imovine ima »samo stančić i mizernu imovinu«. Prigodu da se još jednom kratko obrate sudskom vijeću iskoristili su svi optuženici. Orešković je kazao da je kao olakotnu okolnost za sebe i ostale optuženike tražio istinu ali, mišljenja je, to nije bilo moguće u ovom procesu, jer »prste u svemu ima domaće obavještajno-političko podzemlje«. »Ipak, obrisi istine su dosta uvjerljivo naznačeni. Bilo bi mi lakše da sam žrtvovan za spas nekih časnih ljudi, a ne za najmračnije tipove novije hrvatske povijesti«, zaključio je Orešković.

Norac je, pak, podsjetio na svoju raniju tvrdnju da vojskom u Gospiću nije zapovijedao on nego Ante Karić, a poriče da je nazočio likvidaciji civila na Pazarištu, kao i to da je bio na nekakvom »smrtonosnom sastanku«.

Navode iz optužnice poriče i Rožić, a Grandić je samo kratko rekao: »Svima je ovdje sve jasno«.

Damir Herceg