Slobodna Dalmacija: 20. 03. 2003.

NEZADOVOLJNICI U BABINOJ GREDI OSNOVALI NOVU PROGRAMSKO-POLITIČKU STRUJU

SDP dobio prvu frakciju

ZAGREB — U utorak navečer u Babinoj Gredi, općini nedaleko Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, SDP je dobio svoju prvu frakciju. Iako se očekivalo da će stranačke nezadovoljnike formalno okupiti Jerko Zovak, slavonskobrodski SDP-ovac koji od 2000. godine u svojim javnim istupima optužuje Ivicu Račana za samovoljno upravljanje strankom, frakciju je ipak osnovala skupina članova SDP-a iz Babine Grede koja saborskog zastupnika i predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije Branka Tušeka drži najodgovornijim za rasulo koje, prema njihovu dubokom uvjerenju, prijeti socijaldemokratima na istoku zemlje.

- Nešto je jednostavno trulo u SDP-u Vukovarsko-srijemske županije - obrazlaže osnutak frakcije njezin predsjednik Zdravko Grljušić, bivši načelnik općine Babina Greda kojega je lokalni SDP, u listopadu prošle godine, isključio iz stranke zbog, tvrdi on, "javnih istupa koji su bili neprimjereni jednom članu SDP-a".

- Optuživali su me da sam infiltrirani HDZ-ovac i HSS-ovac, da nemam političku viziju, da se ne osjeti da SDP u Babinoj Gredi ima bilo kakvu političku moć, zamjerajući mi i što, u općini s 4200 stanovnika u kojoj je stalno zaposleno jedva 250 ljudi, nisam raspisao referendum o samodoprinosu kojim bi se za 5,5 milijuna kuna kupio zatvoreni pogon "Lužnjaka" iz Županje - ispričao je Grljušić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, navodeći da je on, kao osnivač SDP-a u ovoj općini i nositelj stranačke liste, na posljednjim lokalnim izborima osvojio 30 posto vijećničkih mjesta, najviše u čitavom okolnom kraju.

Kao svoj "grijeh" Grljušić navodi i zalaganje za veliku koaliciju svih stranaka - u vrijeme dok je on bio načelnik, HDZ-ovac je bio predsjednik Općinskog vijeća, a podršku za svoj izbor na načelničko mjesto dali su mu, osim SDP-a, HSLS-a i HSS-a, i Hrvatska pučka stranka - no on i dalje smatra da jedino velika koalicija Babinu Gredu može izvesti iz krize. Bivša je vlast, naime, u općini ostavila četiri milijuna kuna deficita koji je trebao biti utrošen na izgradnju infrastrukture, što je, prema njegovim riječima, za ovakvu sredinu golemi novac.

Grljušić pojašnjava da mu se programsko-politička frakcija činila jedinim rješenjem za razočaranost i rezigniranost među SDP-ovim članstvom koje se, prema njegovim riječima, sve više osipa i prelazi u druge stranke, u prvom redu DC i HNS. Za glavnog krivca Grljušić drži Branka Tušeka, koji, tvrdi on, vukovarsko-srijemski SDP vodi u rasulo.

Frakciji je do sada pristupilo 20 članova SDP-a, uglavnom mlađih ljudi, a Grljušić je uvjeren da bi njihov broj u Babinoj Gredi i okolnom kraju bio puno veći da se "ljudi ne boje da ne izgube posao". Kao osnovni cilj frakcije on navodi potpisivanje peticije kojom će se od Vlade tražiti da imenuje povjerenika i održi izvanredne izbore u Babinoj Gredi.

Tajnik SDP-a Igor Dragovan potvrdio nam je da je i on dobio obavijest o osnutku frakcije u Babinoj Gredi.

- Nakon dugo priča, konačno se negdje pojavila programsko-politička struja. Podsjećam da je SDP rijetka stranka koja u svojem Statutu ima takvu mogućnost, no čudi me što je za predsjednika frakcije izabran netko tko više nije član SDP-a - ističe Dragovan, koji priznaje da mu je žao što je Grljušić izgubio povjerenje općinske organizacije, jer je stranka uvijek podržavala mlade ljude. No, netko tko nije dorastao izazovu nošenja odgovornosti i upravljanja općinom morao je otići - pojašnjava Dragovan, koji frakciji zamjera što je samo izabrala predsjednika, potpredsjednika i tajnika, a nije izišla sa svojim programom, niti je igdje istaknula što bi to u SDP-u trebalo mijenjati. Sumnjam da će frakcija imati ikakva većeg utjecaja, zaključuje tajnik SDP-a, procjenjujući da će ona imati tek - obiteljski domet.

Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ

TUŠEK ODBACUJE OPTUŽBE

Branku Tušeku, saborskom zastupniku i predsjedniku Vukovarsko-srijemske županijske organizacije SDP-a, tek je telefonski razgovor s novinarima Slobodne Dalmacije bio prva informacija o osnutku frakcije u Babinoj Gredi. Statut SDP-a to dopušta, i osobno podržavam osnivanje frakcija, kratko nam je kazao Tušek, odbacujući sve optužbe za rasulo koje su, prema njegovim riječima, samo proizvod osobne prirode, tj. činjenice da je Grljušić smijenjen s mjesta načelnika općine Babina Greda.