Vjesnik: 22. 03. 2003.

Bombama i raketama zapaljen Bagdad, Pentagon počinje pravi rat

Treću noć za redom bombe su padale na Bagdad, na dio grada gdje su zgrade ministarstava / Washington je zračni napad na Bagdad, u kojem će biti bačeno više od 3000 satelitski navođenih raketa i bombi, nazvao »šok i strahopoštovanje« / Podignuta američka zastava u Umm Qasru izazvala je niz reakcija, uz tvrdnje da Amerikanci okupiraju, a ne oslobađaju Irak / Američki državni tajnik Colin Powell izjavio da se SAD konzultira s Ujedinjenim narodima o budućoj vlasti u Iraku / Chirac najavio da će se Francuska usprotiviti da UN rezolucijom legalizira upravu SAD-a i Velike Britanije nad Irakom poslije Saddama

ZAGREB, 21. ožujka - Bagdad gori, novi saveznički napad na grad, jači od svih dosadašnjih, počeo je nešto poslije 20 sati prema lokalnom vremenu. Uoči napada, iz Pentagona je stiglo upozorenje da »pravi rat počinje«, Rumsfeldov najavljeni »dan A«. »Danas je odlučujući dan, početak velikog zračnog napada na Irak«, izjavili su visoki dužnosnici Pentagona. Treću noć za redom bombe su padale na Bagdad, na dio grada gdje su zgrade ministarstava. Eksplozije se čuju iz smjera predsjedničke palače, a projektili su pogodili i Republičku palaču, glavno sjedište Saddama Husseina. Zgrada je u plamenu.

Washington je zračni napad na Bagdad, u kojem će biti bačeno više od 3000 satelitski navođenih raketa i bombi, nazvao »šok i strahopoštovanje«.

Američki vojnici potpuno su preuzeli kontrolu nad Umm Qasrom, a došli su i do pregrađa Basre. Počeli su i zračni napadi na Mossul, na sjeveru zemlje. Podignuta američka zastava u Umm Qasru izazvala je niz reakcija, uz tvrdnje da Amerikanci okupiraju, a ne oslobađaju Irak.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da se SAD konzultira s Ujedinjenim narodima o budućoj vlasti u Iraku. Francuski predsjednik Jacques Chirac odmah je reagirao najavom da će se Francuska usprotiviti da UN rezolucijom legalizira upravu SAD-a i Velike Britanije nad Irakom poslije Saddama. »Koalicijskim snagama ide dobro«, poručuje Powell.

Otvarajući i sjevernu frontu, saveznici napreduju u unutrašnjost Iraka, zasad bez većeg otpora, a vojni zapovjednici predviđaju da će za tri do četiri dana doći i do Bagdada. Postoji, međutim, strah da će Iračani namjerno poplaviti područje oko Tigrisa.

Američki predsjednik George Bush kazao je da će njegov zadatak biti završen u trenutku kada padne sadašnji irački režim. Britanski premijer Tony Blair procijenio je da se vojna operacija dobro odvija, ali ističe da ne treba imati iluzija da će sve ići brzo.

Otvaranjem sjeverne fronte, saveznici su, očito, krenuli u proboj do Bagdada. Posebice je delikatan posao zauzimanja naftnih polja koja iračke snage pale. Da su Iranci zapalili tridesetak bušotina nafte u južnom dijelu Iraka, potvrdio je i britanski ministar obrane Geoff Hoon. »U sadašnjem kontekstu to možda nije tako strašno kako smo se bojali, jer u južnom Iraku ima nekoliko stotina bušotina nafte«, dodao je. »Bojali smo se kako možda postoji sustavni napor iračkih snaga da unište te bušotine, ali to dosad nije bio slučaj«, dodao je Hoon.

Drugi dan vojnih operacija donio je brojnije žrtve na objema stranama. U nesreći helikoptera »CH-46 Sea Knight« poginulo je osam britanskih i četiri američka marinca, a mrtvih i ranjenih ima i među savezničkim vojnicima na terenu.

Uz rat na terenu, sve žešće se vodi i onaj promidžbeni. Dvojba je li Saddam Hussein ranjen ili čak ubijen i dalje se provlači kroz svjetske medije, a Geoff Hoon izjavio je kako je nastavljena analiza Saddamove snimke da bi se utvrdilo je li riječ o njemu ili njegovu dvojniku. Međutim, dvojba je razriješena nakon drugog Saddamova pojavljivanja na televiziji, jer je opći zaključak stručnjaka iz SAD-a i Britanije da je riječ o »pravom« Saddamu.

Iračani su objavili da neće poštivati zakone vezane za ratne zarobljenike i da će zarobljene savezničke vojnike smatrati »plaćenicima i ratnim zločincima«. Zbog ratnih prilika sve je veći broj izbjeglica koje napuštaju Irak i bježe prema Iranu i susjednim zemljama.

Washington je pozdravio tursku odluku o otvaranju zračnog prometa, ali i upozorio Ankaru da ne djeluje jednostrano i ne ulazi u sjeverni Irak. Turske postrojbe kontroliraju nekoliko putova u sjevernom dijelu Iraka, a obrazloženje je da će spriječiti val izbjeglica na turski teritorij.

Jurica Körbler