Vjesnik: 24. 03. 2003.

Saddam Hussein - glavna enigma iračkog rata

Ako je još živ, Saddamu prijeti izdaja osoba iz njegove najveće blizine s kojima Amerikanci već pregovaraju preko posrednika / Njemu najodanije snage povukle su se, međutim, u Bagdad, gdje se spremaju za posljednji krvavi obračun / Grad je opasan željeznim obručem proturaketne, a možda i kemijske te biološke obrane

LONDON, 23. ožujka (Od Vjesnikove dopisnice) – Američke specijalne snage ušle su u subotu navečer u Bagdad, javio je londonski Observer. Ako je vijest točna, to bi značilo da prethodi bitka za iračku prijestolnicu – možda čak borbe ulicu po ulicu. Amerikanci navodno strahuju da Saddam Hussein kani potegnuti »staljingradski faktor«, stvarajući željezni obruč proturaketne, a vjerojatno i kemijske te biološke obrane oko prijestolnice. Do nedjelje prije podne nitko, istina, nije sa sigurnošću znao reći je li irački diktator još na životu.

Dok ovo javljamo, američki dužnosnici navodno još istražuju glasine o tome da je Saddam Hussein možda ubijen ili ranjen u prvom valu bombardiranja Bagdada u četvrtak. Od tada se u optjecaju nalazi vijest da je viđen na nosilima. U jednoj varijanti te nepotvrđene priče viđen je mrtav, a u drugoj ranjen ali živ, s maskom kisika na licu.

Iračko ministarstvo informiranja potvrdilo je da je pogođena jedna od Saddamovih rezidencija, ali je priopćilo da nitko nije ranjen. I Saddamovo pojavljivanje na iračkoj televiziji nakon prvih bombardiranja trebalo je demantirati vijesti da je stradao. Te zadnje tv-snimke iračkog diktatora čine se autentičnima, no mogle su biti načinjene i unaprijed. Britanski i američki dužnosnici djelomice i sami potpaljuju nagađanja o Saddamovoj smrti. Riječ je o poznatoj igri iz repertoara psihološkog ratovanja, kojom se želi obezglaviti elemente iračkog režima, potkopati njihov moral i po mogućnosti izazvati urušavanje čitava sustava.

Američke tajne službe navodno vjeruju da su sa Saddamom prilikom bombardiranja bili njegovi sinovi Qusay i Uday, također stupovi bagdadskog režima. Uday se nakon bombardiranja prkosno pojavio na iračkoj televiziji, ali Qusayu posljednjih par dana nije bilo traga. On je, inače, kao šef službe posebnog osiguranja, zadužen za očevu sigurnost.

Amerika, međutim, ne računa samo na Saddamovo hvatanje ili smrt, nego i na mogući državni udar protiv njega, izveden iznutra. Prema američkim izvorima, na koje se u nedjelju pozvao i Observer, u Bagdadu se već nalaze specijalne paravojne snage koje pripadaju CIA-i. Te bi snage, kako se tvrdi, »mogle biti« angažirane u pregovorima Sjedinjenih Država s pripadnicima Saddamove elitne Republikanske garde. Američka strana navodno u tim pregovorima ne nastupa izravno, nego preko posrednika, odnosno predstavnika iračkih disidenata i Kurda.

I BBC je dosad javio da Amerikanci, preko treće strane, vode pregovore s nekim iz Saddamove blizine, o udaru protiv diktatora. Želeći dati šansu tim pregovorima, Amerikanci su navodno počeli zračni rat tek mekim bombardiranjem Bagdada, koje su pojačali tek kada su pregovori iza scene počeli zapinjati. Američki državni tajnik Colin Powell također je ovih dana potvrdio da postoje »otvoreni kanali prema Bagdadu«, aludirajući na tajne pregovore tog tipa.

Amerika je, putem e-maila i mobitela, dosad kontaktirala i većinu iračkih generala te od dijela njih natrag dobila signal da bi i oni bili spremni okrenuti leđa Saddamu. Izvori u State Departmentu pustili su u subotu u opticaj informaciju da su se u zadnja 24 sata pojačali kontakti s elementima iračkog režima »oko masovne predaje, te predaje visoko u zapovjednom lancu«.

No, ako je živ, irački silnik, valja pretpostaviti, i dalje može računati na lojalnost jednog dijela svojih trupa i generala. Zadnja izvješća govore da su se, uzmičući pred jakom američko-britanskom kopnenom invazijom, tisuće iračkih vojnika povukle u Bagdad, gdje se pripremaju za krvavi posljednji obračun.

Očekuje se da bi u borbama za Bagdad mogla sudjelovati Specijalna republikanska garda (najelitniji dio tih ionako probranih iračkih jedinica), zatim naoružani pripadnici službe Posebnog osiguranja te pripadnici iz Saddamu odane obavještajne grupacije Fedayin-Saddam.

Jasna Zanić Nardini