Slobodna Dalmacija: 25. 03. 2003.

ODVJETNIK KREŠIMIR KRSNIK U HAAGU ČEKA PONIŠTENJE SUĐENJA TUTI I ŠTELI

Tužitelj sedam godina skrivao povoljne dokaze

Haaško je tužiteljstvo držalo dokaze koji imaju oslobađajući karakter u korist Mladena Naletilića još od 1996. godine n Štelin odvjetnik Branko Šerić vrlo je zadovoljan novim razvojem situacije te napominje kako bi ponovni postupak bacio sasvim drugo svjetlo

ZAGREB/HAAG — Deset dana prije donošenja presude u postupku koji se na Međunarodnom sudu u Den Haagu vodi protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, haaško je tužiteljstvo braniteljima tuženika dostavilo dokumente s oslobađajućim dokazima.

Gotovo nevjerojatan obrat situacije, kako se čini, nije toliko iznenadio Naletilićeve i Martinovićeve odvjetnike koliko je pokazao nepravičnost i nedosljednost haaškog tužiteljstva. Naime, haaško je tužiteljstvo držalo dokaze koji imaju oslobađajući karakter u korist Mladena Naletilića još od 1996. godine. Iako je to znao, tužitelj nije proveo istagu, niti je obrani predočio dokumente, nego je 1998. godine napisao optužnicu i pune dvije godine vodio raspravu.

— Uvijek sam govorio da se Uredu glavnog tužitelja ne smije vjerovati — izjavio je u ponedjeljak Krešimir Krsnik, odvjetnik Mladena Naletilića, koji u Den Haagu čeka razvoj situacije: hoće li Sud prihvatiti prigovore obrane i nove dokaze i u tom slučaju poništiti suđenje te pokrenuti novi postupak ili će zanemariti sve i donijeti presudu na temelju dosadašnjeg postupka.

Napominje kako je Tužiteljstvo prema Pravilniku o dokaznom postupku bilo dužno predati dokaze obrani, no oni to nisu učinili.

Oslobađajući dokazi, koji se odnose na dijelove optužnice protiv Mladena Naletilića, indirektno će imati reperkusije i na Vinka Martinovića. Njegov odvjetnik Branko Šerić vrlo je zadovoljan novim razvojem situacije, te napominje kako ponovni postupak, akoo Sud donese takvu odluku, baca sasvim drugo svjetlo i bitno utječe na dokaze svjedoka u tom postupku.

Kaže kako bi bio još zadovoljniji kada bi Sud do kraja sankcionirao tako neodgovorno ponašanje tužitelja, koji prikrivaju oslobađajuće dokaze.

Snježana DUKIĆ

HOĆE LI DOĆI DO PREOKRETA U HAAŠKOM PROCESU TUTI I ŠTELI

Oslobađajući dokument Haag proglasio - tajnim

Tek se očekuje utvrđivanje dana konačnog izricanja sudske presude, što je zasad odgođeno zbog pojave dokumenta povoljnog za Naletilića i Martinovića čiji sadržaj je sud proglasio tajnim

MOSTAR — Nakon što je, za jučer najavljivana, presuda Vinku Martinoviću Šteli i Mladenu Naletiliću Tuti na Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Den Haagu odgođena, u javnosti se probudilo zanimanje za razloge produljenja životne agonije hrvatskim uznicima.

Naime, prema informacijama koje smo dobili od obitelji Martinović, izricanje presude je odgođeno zbog novih dokaza, odnosno određenog dokumenta koji je odvjetništvo dobilo, a koji bi mogao biti od velikog značenja, pa čak i donijeti oslobađajuću presudu dvojici zapovjednika hrvatskih vojnih postrojba na području Herceg-Bosne.

Sud je, kako doznajemo, dokument proglasio tajnim, te nema preciznih saznanja o njegovu sadržaju, ali obitelj ističe kako polaže velike nade u konačnu pobjedu pravde i istine, te oslobođenje svojih sinova.

Dosadašnji napisi u tiskovinama o tome kako je novi nadnevak već određen opovrgnuti su, te se tek očekuje utvrđivanje dana konačnog izricanje sudske presude.

Vinko Martinović Štela i Mladen Naletilić Tuta su tijekom rata zapovijedali elitnim vojnim postrojbama "Vinko Škrobo" i "Kažnjenička bojna" koje su odigrale presudnu ulogu u obrani hrvatskoga naroda u Herceg-Bosni i oslobađanju okupiranih hrvatskih područja. Obojica su optužena po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, kršenja Ženevskih konvencija, povrede ratnih prava i običaja na području Mostara i Jablanice 1993. godine.

U Haagu se Štela nalazi od 1999., a Tuta od 2000. godine. Sudski proces počeo je godinu nakon što je izručen Tuta, već tada u teškom zdravstvenom stanju. Godinama tamnovanja dvojice hrvatskih uznika nastavljena je tradicija diskriminiranja Domovinskog rata i hrvatskoga naroda, te njegova izjednačavanja sa zločincima i agresorima.

Štela i Tuta su zajedno s ostatkom bojna u sastavu HVO-a udarili temelje opstanku Hrvata u BiH i time znatnu zadužili povijest, što nova hrvatska vlada, međunarodne organizacije i sam sud koji je dosad pokazao svoju jednostranost i ispolitiziranost žele obezvrijediti i opečatiti zločinačkim pečatom.

Na sreću, posljednja događanja, ipak, bude tračak nade u bolja vremena i pravedan ishod dugogodišnjega sudskog procesa koji je u više navrata i psihički i zdravstveno iscrpio legendarne hrvatske zapovjednike i njihove obitelji.

Darko JUKA