Vjesnik: 25. 03. 2003.

Stotine mrtvih i ranjenih, Blair najavio juriš na Bagdad

Žestoki saveznički napadi na Bagdad i Naisiryu / Južno od glavnog iračkog grada američki »Apachi« žestoko su napadali položaje i zdanja elitne Republikanske garde kod Karbale/ Zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih snaga general Tommy Franks potvrdio je da je napadnuta Republikanska garda te da će se napadi na nju nastaviti /Britanski premijer Blair izjavio da američke i britanske snage pokušavaju stići do Bagdada što je brže moguće / Moskva traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

ZAGREB, 24. ožujka - Saveznici su s nesmanjenom žestinom u ponedjeljak nastavili napadati iračke ciljeve. Bagdadom su odjekivale eksplozije tijekom jutra upravo u trenutku kada se irački predsjednik Saddam Hussein obraćao naciji. Glavni irački grad su navečer četvrti put u ponedjeljak, potresle jake eksplozije, ali ovoga se puta nisu oglasile sirene za uzbunu niti protuzračana obrana.

Amerikanci su tijekom poslijepodneva žestoko napale Nasiriyu gdje se već nekoliko dana nekoliko dana suočavaju s jakim iračkim otporom. Grad se intenzivno bombardira, a na to područje pristiže i veliki broj marinaca te borbenih helikoptera »Huey« i »Apache«.

I Mosul, grad na sjeveru Iraka, bio je ponovno metom zračnih napada, dok se iz Dohuka čulo desetak eksplozija. Katarska televizija Al Jazzera prikazala je, pak, oblake dima koji su se dizali nad gradom.

Opsežne kopnene borbe nastavljaju se, kaže Franks

Otvara li se nova fronta na sjeveru Iraka? Sudeći prema sve većem broju američkih vojnika na tom području kao i prvim zračnim uzbunama na isturenim obrambenim iračkim položajima, odgovor bi mogao biti potvrdan. Naime, američke snage napale su prvi put iračke položaje duž zone koja dijeli Kirkuk od gradića Gamgamal u Kurdistanu, koji kontrolira Patriotska unija Kurdistana (PUK). Snažne eksplozije odjekivale su duž planinskoga lanca koji kontroliraju Iračani, a udaljen je oko 1,5 kilometara od Gamgamala.

Južno od glavnog iračkog grada američki »Apachi« žestoko su napadali položaje i zdanja elitne Republikanske garde kod Karbale, grada udaljenog 110 kilometara južno od Bagdada.

Irački ministar informiranja Mohammed Saeed al-Sahaf na konferenciji za novinare objavio da su seljaci oborili dva helikoptera, dodavši da Irak drži zarobljeno nekoliko američkih i britanskih vojnika, te da će ih, suprotno Ženevskoj konvenciji, prikazivati na televiziji jer su »kriminalci...i plaćenici«.

I zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih snaga general Tommy Franks potvrdio je da je napadnuta Republikanska garda te da će se napadi na nju nastaviti.

Saveznici drže oko 3000 iračkih ratnih zarobljenika

Naglasio je da otpor nekih iračkih jedinica nije bio iznenađenje i da su američke snage imale »silovitih borbi«. Prema Franksovim riječima američke i britanske snage drže »oko 3000« iračkih ratnih zarobljenika. »Opsežne kopnene borbe nastavljaju se. Napredak prema ciljevima je brz i u nekim slučajevima dramatičan. Kao što znate naše se snage kreću brzo«, dodao je.

Franks je potvrdio da se dva člana posade helikoptera »Apache« srušenog iznad Bagdada, smatraju nestalima.

Prema iračkim izvorima, u napadima posljednja 24 sata ubijene su 62 osobe, a više od 400 je ranjeno. Saveznici također potvrđuju da imaju velike gubitke. Dva američka ili britanska vojnika su poginula, a treći je uhićen u južnom Iraku. Time se broj poginulih Britanaca popeo na 17.

Inače, u svojem je govoru Saddam Hussein pozdravio iračke oružane snage i narod, te obećao neprijatelju »dug rat s teškim posljedicama«. »Radimo na tome da sukob bude dug i s teškim posljedicama po njih«, kazao je Saddam odjeven u vojničku odoru govoreći o Amerikancima i Britancima.

Istaknuo je da se neprijatelj nalazi u zamci u koju će sve više upadati što više bude napredovao unutar iračkoga teritorija.

Na iračkom naftnom polju Rumaili u ponedjeljak su se pojavili irački borci koji su prisilili američke snage da to područje proglase zabranjenom zonom. Male skupine Iračana pojavile su se i na drugim mjestima južnoga Iraka koje su u zadnja četiri dana, invazijom iz Kuvajta, zauzele američke i britanske snage.

Poljski vojnici iz posebne postrojbe GROM izveli su »nekoliko uspješnih operacija u priobalnom području Zaljeva«, izjavio je u ponedjeljak poljski premijer Leszek Miller. Istaknuo je da nije bilo gubitaka. Prema poljskom tisku, ta je postrojba sudjelovala u borbama u luci Umm Qasr.

Prvih dvanaest savezničkih vojnika ranjenih u Iraku prebačeni su u američku vojnu bolnicu Landstuhl, nekoliko kilometra udaljenu od baze u Ramsteinu. Najmanje sedam od njih ozlijeđeno je u borbama koje se u posljednjih nekoliko dana vode u Iraku, izvijestili su službeni izvori.

Američki vojnici razmješteni u blizini tursko-iračke granice počeli su se spremati za odlazak, jer je Pentagon odlučio ne pokretati ofenzivu na Irak s turskog teritorija nakon što za to nije dobio zeleno svjetlo Ankare.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov zatražio je u ponedjeljak održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se raspravljalo o ratu u Iraku. »UN i Vijeće sigurnosti ne mogu, naravno, ostati po strani i ne uključiti se u ovo što se događa u Iraku«, prenosi agencija Interfax riječi ruskog ministra. »Nadamo se da će ovo pitanje uskoro biti predmetom pomne i detaljne rasprave u Vijeću sigurnosti«, rekao je Ivanov.

Američke i britanske snage pokušavaju stići do Bagdada što je brže moguće, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer Tony Blair zastupnicima u donjem domu britanskog parlamenta dodavši da se uskoro očekuju odlučujući sukobi s iračkim snagama. »Savezničke snage na čelu s američkim 5. Korpusom su na putu u Bagdad. Nalaze se na oko sto kilometara južno od Bagdada u blizini Karbale«, rekao je, napomenuvši da će oni uskoro će naići na diviziju Medina Republikanske garde što će »biti odlučujući trenutak«. Kako je kazao, to su snage najbliže Sadamu i njihov će otpor biti vrlo jak. Međunarodna zračna luka strateški važne Basre je sada »osigurana«, obavijestio je zastupnike Blair.

Vesna Antonić