Vjesnik: 25. 03. 2003.

Levar je želio skinuti odgovornost za zločine s hrvatskog naroda

Haaško je tužiteljstvo tražilo od hrvatske policije da štiti Milana Levara / Pokojni je Levar odgovornima za zločine smatrao Tihomira Oreškovića i Mirka Norca, ali je spominjao i brojna druga imena

ZAGREB, 24. ožujka - Uhićenju »gospićke skupine«, kojoj su u ponedjeljak u Rijeci izrečene presude za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, prethodilo je ubojstvo gospićkog dragovoljca Milana Levara. On je ubijen u dvorištu obiteljske kuće u Gospiću 28. kolovoza 2000. godine. Komentirajući Levarovo ubojstvo, predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan kazali su da je riječ o političkom atentatu i da je Levar ubijen zbog onoga o čemu je govorio.

A Levar je od 1993. pa do zadnjeg trena života javno govorio o zločinima počinjenim u Gospiću 1991., imenujući konkretne osobe kao organizatore, nalogodavce i ubojice. Među onima koje je smatrao odgovornima za zločine su i imena sadašnjih osuđenika, ali i nekih osoba koje su ranije oslobođene optužbi ili im se uopće nije sudilo.

Levar je svjedočio i u prostorima haaškog tužiteljstva, ali nije prihvatio ponudu Haaškog suda da se odseli iz Hrvatske. Zato je Sud poslao zahtjev ministru unutarnjih poslova Ivanu Peniću da hrvatska policija osigura zaštitu Milanu Levaru u Hrvatskoj. Šime Lučin, sadašnji ministar policije, javno je posvjedočio da je takav zahtjev stigao u MUP iz Haaškog suda za Penićeva mandata, ali nije realiziran »jer se negdje zagubio«.

Bilo je i dvojbi je li Levar uopće svjedočio u Haagu, odnosno je li njegovo svjedočenje relevantno. Pokojnikova supruga Vesna kaže da je osobno dala pristanak da se iskaz koji je Milan dao haaškim istražiteljima može koristiti na riječkom sudu. Riječki tužitelj Doris Hrast u završnoj je riječi na ovom procesu kazao da je Levar sa skupinom prijatelja otkrio neke od leševa ubijenih civila, čije se ubojstvo željelo prikriti.

Tihomir Orešković, prvooptuženi kojem je izrečeno 15 godina zatvora, ustvrdio je tijekom suđenja da je nalog za njegovo uhićenje i pretres stana bio pravdan ubojstvom Milana Levara.

Drugoosuđeni Mirko Norac dugo je godina šutio na Levarove javne optužbe da je i on jedan od odgovornih za ratni zločin u Gospiću, da bi tek sredinom 2000., nakon jednog Levarova intervjua, izjavio da je riječ o optužbama psihički nestabilne osobe.

Tko je pratio novinske napise od prvih Levarovih istupa u javnost i uspoređivao ih s informacijama koje je iznosila optužba u Rijeci, mogao je uočiti veliku podudarnost.

U bogatoj Levarovoj ostavštini, koja je dostupna i policijskim i pravosudnim tijelima, među ostalim je zabilježeno da je Ivica Rožić Roka, oslobođen zbog nedostatka dokaza, odgovoran za postavljanje smrtonosnih bombi Srbima povratnicima u Liku nakon »Oluje«.

Ravnatelj policije Ranko Ostojić više se puta javno pohvalio da policija ima dokaze protiv osobe odgovorne za postavljanje tih bombi. Ministar policije Šime Lučin je kazao da u gospićkoj policiji postoji kaznena prijava protiv odgovornih za ubojstvo Milana Levara, ali da se dokazi još prikupljaju kako bi mogli izdržati provjeru suda.

Pokojni je Levar uvijek govorio da je cilj njegovih svjedočenja privesti pravdi odgovorne za zločine i time sprati ljagu sa svih onih koji su se u ratu časno borili, ljagu s hrvatskog naroda i države. Je li taj cilj dosegnut nakon riječkih presuda, tumačenja su vrlo različita...

Željko Peratović