Večernji list: 26. 03. 2003.

POTICANA STANOGRADNJA - SKANDAL U CRESU I MALOM LOŠINJU

Tvrtka Čačićeve žene gradi, Tomčićeva nadzire

U Cresu i Malom Lošinju na natječaj za gradnju stanova javila se samo Con gama, koja je dobila poslove iako bi po zakonu morale biti najmanje dvije ponude

- Ono što sam pročitao u "Večernjaku" o gradnji "Čačičevih" stanova koju je dobila varaždinska Con gama, u djelomičnom vlasništvu ministrove supruge, nije sve - kazao nam je u telefonskom razgovoru jedan malološinjski poduzetnik koji se natjecao za poslove nadzora, čije je ime poznato redakciji.

- Na natječaj za nadzor javila se, uz moju tvrtku i labinski AGM projekt, zagrebačka tvrtka Capital ing, kojoj je suvlasnik predsjednik Sabora Zlatko Tomčić. Ponudila je i najnižu cijenu - 74.166,89 kuna, najskuplja je bila tvrtka iz Labina (122.000 kuna), a ja sam išao sa 91.533,14 kuna. Do iznosa sam došao temeljem cjenika Hrvatske komore arhitekata i inženjera građevinarstva, a čak sam ju, zbog blizine gradilišta, umanjio 10 posto. Zato mi je nelogično da firma iz Zagreba, uz sve troškove koji su neminovni zbog putovanja, može izaći s onako niskom cijenom, ali kada sam saznao tko je suvlasnik bilo mi je jasno, kao i druge igre oko natječaja. Za sudjelovanje su se tražili različiti dokumenti u originalu ili ovjerene preslike, što sam, uz napomenu da sve to dosta košta, priložio. Nakon otvaranja ponuda, unatoč tome što nisu bili priloženi svi dokumenti, odabrana je tvrtka Capital ing, o čemu sam dobio odluku koju je potpisala Alenka Košiša Čičin Šajn, uz obrazloženje da je cijenom najpovoljnija, a dokument koji nedostaje "nije bitan". Žalio sam se Ministarsvu financija koje je žalbu prihvatilo kao osnovanu, čime je bio poništen odabir Capital inga. Po zakonu se nakon toga trebala odabrati najbolja slijedeća ponuda, a to je bila moja. Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva umjesto toga poništava natječaj i raspisuje novi, zbog čega je odgođen početak gradnje stanova. Ja više nisam dobio poziv da se natječem za nadzor jer sam očevidno ocijenjem bundžijom i nezadovoljnikom, a kako su radovi počeli, Ministarstvo je vjerojatno nekoga u međuvremenu odabralo, kazao nam je naš sugovornik. Gradonačelnik Malog Lošinja Dragan Balija kazao nam je da je u ponovljenom natječaju odabran Rijekaprojekt inženjering.

U Cresu i Malom Lošinju, kako smo doznali, na natječaj za gradnju stanova javila se samo Con gama, koja je dobila poslove premda bi po zakonu morale biti najmanje dvije ponude. A nadzor u Cresu obavlja Capital ing. Na koji način je odabran, to u Gradskoj upravi ne znaju, jer, kako su nam objasnili sve poslove vodi Ministarstvo. Vjerojatno se nitko nije žalio, pa ništa nije došlo u javnost.

Nevenka Koščić