Vjesnik: 28. 03. 2003.

Uručivanje optužnice Bobetku prvi test hrvatske ozbiljnosti

Hrvatska diplomacija smatra izvješće pozitivnim, jer je jasno i precizno naglasilo vidan napredak Hrvatske, posebice u odnosu na ostale zemlje u regiji / »Negativne smo ocjene dobili tamo gdje smo ih objektivno i zaslužili«, kaže jedan predstavnik hrvatske diplomacije / Diplomatski izvori navode kako je vrlo vjerojatno da će Hrvatska u travnju dobiti zeleno svjetlo Vijeća ministara da Europska komisija započne proces ocjene o hrvatskom kandidacijskom statusu za EU

ZAGREB, 27.ožujka – Drugo godišnje izvješće Europske komisije vrlo je detaljno ocijenilo stanje napretka u Hrvatskoj, a u sadržaju su jasno ispisani nedostaci, što bi vlasti trebalo olakšati da se usmjeri na ispunjavanje uvjeta koje službeni Zagreb još nije ispunio, prvi su komentari diplomatskih krugova na izvješće Europske komisije o procesu stabilizacije i pridruživanja kojim je obuhvaćeno pet zemalja jugoistočne Europe. Uz Hrvatsku, izvješće ocjenjuje BiH, Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Do sredine travnja, kad bi Vijeće ministara Europske unije trebalo odlučiti o tome da se Komisiji naredi izrada avisa – procjene sposobnosti države za punopravno članstvo – ima još malo vremena, a Račanova bi vlada konkretnim potezima trebala pokazati kako joj je iznimno stalo da ispuni političke uvjete, smatraju strani diplomati.

Hrvatska diplomacija, rečeno je Vjesniku, smatra izvješće pozitivnim, jer je jasno i precizno naglasilo vidan napredak Hrvatske, posebice u odnosu na ostale zemlje u regiji. »Negativne smo ocjene dobili tamo gdje smo ih objektivno i zaslužili«, izjavio je jedan predstavnik hrvatske diplomacije.

Riječ je o poznatim političkim uvjetima koje Hrvatska nije uspjela ispuniti punih šest godina – povratak izbjeglica i njihove imovine, suradnja s Haaškim sudom, jačanje pravosuđa, ali i zaostajanje u reformama na području privatizacije, obrazovanja i zdravstva.

U tehničkom smislu, zbog manje poznatih detalja važno je napomenuti da je Europska komisija službeno usvojila samo prvi dio izvješća, svojevrsni sažetak. Drugi dio izvješća, u kojem se detaljno govori o različitim sektorima, je dodatak koji nije službeno usvojen i internog je karaktera.

Upravo u prvom, službenom dijelu, Europska komisija prvi put u nekom dokumentu govori o širenju Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, što je prvi pisani dokaz onoga što su već izrekli najviši europski čelnici – da će se EU i dalje širiti. Dakle, »proširenje nakon proširenja« postalo je i službeno. Komisija je jasno naglasila uvjete potrebne za ulazak u EU, kao i načelo individualnog pristupa.

Hrvatska je dobila dosad najveće pohvale za političku stabilnost, konsolidiranje demokracije, odlučnost vlasti da nastavi s procesom demokratizacije, kao i za jačanje regionalne suradnje. Također prvi put, Komisija je izrijekom u izvješću jasno naglasila razliku u gospodarskom razvitku Hrvatske u odnosu na ostale zemlje u regiji. Isticanjem podatka da je hrvatski bruto domaći proizvod gotovo polovica BDP-a svih ostalih zemalja, Hrvatska je iskočila iz balkanskog prosjeka.

Ipak, u izvješću je navedeno i ono što je Vlada propustila napraviti. Suradnja s Haaškim sudom označena je kao mlaka, a novi zakon o HRT-u, prema mišljenju Komisije, ne jamči punu zaštitu od izravnog ili neizravnog utjecaja politike. Taj dio jasno govori da je Europska komisija prihvatila mišljenje OESS -a, kao i kad je riječ o povratku izbjeglica.

Komisija je prvi put primijetila i da proces privatizacije ne ide kako treba, a za takvu ocjenu zaslužne su privatizacijske afere, odnosno upletanje politike u te procese, što nije u skladu s europskim standardima.

Diplomatski izvori navode kako je vrlo vjerojatno da će Hrvatska u travnju dobiti zeleno svjetlo Vijeća ministara da Europska komisija započne proces ocjene o hrvatskom kandidacijskom statusu za EU.

Prema neslužbenim informacijama, tri zemlje koje iznimno važnom smatraju suradnju s Haaškim sudom – Velika Britanija, Irska i Nizozemska – neće zaustaviti takvu odluku.

Prvi test hrvatske ozbiljnosti u odnosu na EU-uvjete, navodi se u krugovima Komisije, bit će uručivanje optužnice umirovljenom generalu Janku Bobetku. Unutar europske diplomacije mišljenja su podijeljena; neki smatraju da će pravna država ovoga puta profunkcionirati, a dio europskih diplomata i dalje smatra da Hrvatska neće imati snage za takav potez.

Prema mišljenju hrvatskih diplomata s kojima smo razgovarali, sad je važno da političari na vlasti shvate da treba pokazati mnogo veću odlučnost u provedbi temeljnih reformi potrebnih za članstvo u EU. Europska je komisija naglasila kako je Hrvatska napredovala kad je riječ o usvajanju potrebnog zakonodavstva i pohvaljena je za ambiciozan nacionalni program provedbe integracija, no problem je i dalje u provedbi. Zakone nije dovoljno donijeti, nego ih kasnije treba i provoditi, smatra Europska komisija.

Bruno Lopandić