Slobodna Dalmacija: 28. 03. 2003.

Balvani i u glavi

Pokušaj balvanizacije Hrvatske je politički obojen s ciljem izazivanja nereda i sukoba

Vuk ĐURIČIĆ

Nakon izricanja presude riječkog suda kojom su Tihomir Orešković, Mirko Norac i Stjepan Grandić nepravomoćno osuđeni za ratne zločine koje su u Gospiću i njegovoj okolici počinili 1991. godine, uslijedilo je "spontano" događanje naroda. Međutim, kako je odaziv bio nikakav, neizbježan je bio nastavak, ali drugim sredstvima. Borci za "pravdu" kojima dirigiraju neki pripadnici bivše nomenklature, odnosno obavještajno-političko podzemlje, preko raznih udruga, stožera i kojekakvih drugih organizacija, uz zdušnu pomoć i podršku nekih oporbenih političara, nakon prijetnje smrću predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, premijeru Ivici Račanu i Josipu Manoliću, odlučili su se na blokadu prometnica diljem Hrvatske. U Bibinju su "pali" i prvi balvani kojima se Hrvatska vraća u vrijeme za koje su mnogi mislili da je zauvijek iza nas. Hoće li se nova "balvan revolucija" proširiti Hrvatskom, teško je reći, ali je posve jasno da takvi potezi nemaju nikakve veze s pravnom državom i demokracijom.

Činjenica da je Mirko Norac poručio svojim "braniteljima" da ne blokiraju prometnice i da ga oni nisu poslušali, najbolja je potvrda o čemu se radi. Naime, "balvanaši" su rezultat politike koju je godinama vodila bivša nomenklatura "hraneći" pritom svoje sljedbenike lažnim domoljubljem, demagoškim floskulama i tvrdnjama da se Hrvatima za počinjene zločine u Domovinskom ratu, kojih je očito bilo, a to potvrđuje i presuda tzv. gospićkoj skupini, neće i ne može suditi. U pravnim i sređenim državama, kakva Hrvatska, nažalost, još uvijek nije, "balvani", ali i ne samo oni, su nezamislivi.

Pokušaj "balvanizacije" Hrvatske, to je posve jasno, politički je obojen i isključivi mu je cilj izazivanje nereda koji bi, a to i priželjkuju njegovi idejni tvorci, mogao rezultirati i sukobom s policijom. Ako do toga dođe, računa se da bi to moglo izazvati znatno veće nezadovoljstvo i masovne prosvjede koji bi se onda iskoristili za pokušaj rušenja vlasti. Međutim, nakon prvih prosvjeda i blokada može se reći da su se mračnjaci prevarili u računici jer se uvjerljiva većina građana RH protivi onome što rade i osuđuje pokušaj "balvanizacije" Hrvatske. To je i razumljivo jer takvi postupci nemaju nikakve veze s demokracijom i pravnom državom.

Nisu problem balvani na cestama, nego "balvani" u glavama nekih koji su spremni na sve da bi postigli svoj cilj. A on je rušenje današnje vlasti i njihov povratak. Sve je tome podređeno, a Norac i ostali služe im samo kao paravan iza kojega se skrivaju. Parole o nepravdi i kriminalizaciji Domovinskog rata uobičajna su retorika "boraca" za pravnu državu koji time žele ražestiti i pokrenuti svekoliki puk protiv "antihrvatske" vlasti koja sudi legendarnim braniteljima i Domovinskom ratu. A to što je na sudu dokazano da su Norac i društvo mu počinili ratne zločine činjenica je koja ih uopće ne zanima. Protiv "nepravde i za pravnu državu" spremni su se boriti do zadnjeg balvana.