Vjesnik: 29. 03. 2003.

Blair: Bit će teško svrgnuti Saddama s vlasti

LONDON, 28. ožujka - Britanski premijer Tony Blair upozorio je u petak da će biti teško svrgnuti Saddama Husseina s vlasti i da bi to moglo potrajati. »Trebat će dosta vremena da se Saddama udalji nakon 20 godina vlasti nad Irakom«, rekao je Blair u razgovoru za radio BBC.

Govoreći nakon susreta s američkim predsjednikom Georgeom Bushom i glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, Blair je dodao da je sudbina iračkoga naroda u njegovim vlastitim rukama. »Budućnost Iraka ne bi trebali određivati Amerikanci ili Britanci, nego irački narod«, istaknuo je britanski premijer. On se izjasnio u prilog »što reprezentativnijoj iračkoj vladi«, koja će biti uspostavljena pod okriljem Ujedinjenih naroda nakon završetka rata.

Također je istaknuo da postoje »stvarne veze« između militantnih skupina i država koje posjeduju oružje za masovno uništenje. »Ta je sigurnosna prijetnja stvarna. Veza između terorističkih skupina i odmetnutih zemalja koje posjeduju oružje za masovno uništenje je stvarna«, rekao je Blair za BBC. (Reuters/AP/Hina)