Večernji list: 29. 03. 2003.

DETALJI IZ SFOR-OVA IZVJEŠĆA IZAŠLI U JAVNOST

Agenti Republike Srpske prisluškivali Hrvatsku

Dijelovi obavještajne službe bili uključeni u mrežu koja stoji iza Đinđićeva ubojstva

SARAJEVO - Čelnici Obavještajne uprave Vojske Republike Srpske, ali i cjelokupno političko vodstvo toga entiteta suočit će se - ako se pokažu točnima navodi iz tiska - s međunarodnim sankcijama koje bi mogle dovesti u pitanje i daljnji opstanak RS.

Pozivajući se na pouzdane izvore, sarajevski "Dnevni avaz" i banjalučke "Nezavisne novine" objavili su jučer šokantne podatke o rezultatima istrage koju je SFOR proveo u Obavještajnoj upravi VRS početkom ožujka. Iz zaplijenjene dokumentacije SFOR je, navodno, došao do planova obavještajnih napada na Federaciju BiH i Republiku Hrvatsku. Srpski agenti, prema istom izvoru, tijesno su bili povezani sa srbijanskim obavještajnim strukturama.

Osim dokaza o vojno-političkom špijuniranju drugog bosanskohercegovačkog entiteta i Hrvatske, obavještajci Vojske RS bili su uključeni i u niz drugih protuzakonitih aktivnosti. U uredima obavještajne službe RS otkriveni su i popisi haaških svjedoka, kojima se prijetilo. Istraga je navodno pokazala da su dijelovi obavještajne službe VRS bili uključeni i u mrežu koja stoji iza ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Zajedno s poluobavještajnim skupinama iz Srbije, agenti iz VRS pripremali su, nakon što ubiju Đinđića, izvesti vojni udar u Srbiji.

SFOR zasada ne želi potvrditi, ali niti opovrgnuti, medijska izvješća o rezultatima istrage. O svemu šute i politički čelnici RS, ionako dovoljno kompromitirani aferom "Orao".

S rezultatima SFOR-ove istrage, tvrdi se, već su upoznati članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, koji su protekla dva dana zasjedali u Bruxellesu. Oni su, zajedno s visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom, razmatrali moguće sankcije protiv srpskih političkih prvaka u BiH. Već se dulje vrijeme najavljuje i smjena predsjedatelja Predsjedništva BiH Mirka Šarovića, a ako se objavljeni detalji SFOR-ova izvješća pokažu točnima, sigurno će popis srpskih političara i časnika koji će biti uklonjeni s dužnosti biti mnogo duži.

Dejan Jazvić

SARAJEVSKI TJEDNIK "SLOBODNA BOSNA" TVRDI:

Bošnjački vojni vrh izradio plan "oslobađanja Bosne"

SARAJEVO - Skupina utjecajnih časnika i političara bliskih SDA tajno su prije dvije godine pripremili vojni plan "oslobađanja Bosne", tvrdi sarajevski tjednik "Slobodna Bosna".

Prema pisanju toga lista, u okolici Travnika je prije dvije godine održan obnoviteljski skup ratnih veterana Patriotske lige, koji su zaključili da se aktualno stanje u BiH može riješiti samo "novim ratom".

U tekstu pod nazivom "Spremaju li se Bošnjaci za rat", "Slobodna Bosna" otkriva kako je skup, organiziran u najvećoj tajnosti i uz posebne mjere opreza, okupio bivše članove Patriotske lige, ali i odabrane dužnosnike političkih, vojnih, policijskih i obavještajnih struktura SDA.

Cilj je okupljanja bio utemeljenje nove paravojne organizacije čiju su jezgru trebali činiti uglavnom umirovljeni generali Armije BiH i njihovi politički i stranački istomišljenici.

Tako je skupu, među ostalima, nazočio general Sefer Halilović, koga je Haaški sud optužio za ratne zločine počinjene nad hrvatskim civilima, te general Sulejman Vranj, koga je SFOR smijenio s te dužnosti bez precizno danoga obrazloženja.

Sudionici skupa bili su navodno suglasni u neprihvaćanju Daytonskog sporazuma, kao i u ocjeni da će se situacija u BiH, na kraju, rješavati vojnim putem. Zbog toga, složili su se, bošnjački narod taj trenutak mora dočekati spremno. U protivnom će sljedeći rat preživjeti svaki deseti Bošnjak. Prema pisanju sarajevskog tjednika, ključnu ulogu u pripremama za "konačni obračun" morala bi preuzeti reformirana Patriotska liga, a oružje pohranjeno u skladištima "provjerenih patriota" bilo bi dovoljno "za oslobađanje BiH od mora do Drine".

Skup, koji je održan u mjestu gdje su tijekom rata uvježbavani pripadnici odreda "El Mudžahid", izazvao je veliko zanimanje pripadnika SFOR-a, kao i zabrinutost međunarodnih vojnih i diplomatskih krugova u BiH, piše "Slobodna Bosna".

E. Medunjanin