Vjesnik: 29. 03. 2003.

Na Bagdad dvotonske bombe, u Zaljev dolazi još 100.000 vojnika

Postrojbe na terenu dolaze na položaje koji im omogućavaju da gotovo sa svih strana napadnu glavni irački grad ili da ga drže pod opsadom, što je kao mogućnost naznačio i američki ministar obrane Donald Rumsfeld koji je rekao: »Bagdad treba izolirati prije zauzimanja«/ Chris Vernon, glasnogovornik savezničkih snaga, izjavio je kako je Basra »daleko od toga da dospije u naše ruke«

ZAGREB, 28. ožujka - Jesu li Amerikanci i Britanci bili previše samouvjereni kada su krenuli na Irak? U početku je na sav glas najavljivana relativno brza akcija kojom će se svrgnuti diktatorski režim predsjednika Saddama Husseina, dok će osloboditelje Iračani dočekati raširenih ruku uz glazbu i ples. No sada izjave različitih dužnosnika postaju sve opreznije, pa tako i sve izvjesnija postaje činjenica da će rat trajati još dugo. U prilog činjenici da se nije očekivao takav irački otpor (bez obzira na pješčane oluje kojima je sada, kao što se to obično kaže, sezona) govori i vijest da će još 100.000 američkih vojnika otputovati u Zaljev i pridružiti se vojnicima kojih je u regiji već 300.000.

U međuvremenu se na terenu i dalje vode žestoki okršaji. Bagdad je u petak, na muslimanski sveti dan, doživio najžešće savezničko bombardiranje u proteklih devet dana iračkoga rata. U napadima su prvi put korištene i dvotonske bombe.

Američki dužnosnici rekli su da su bombe i krstareći projektili pogodili više komunikacijskih i zapovjednih objekata u glavnom gradu, uključujući i toranj koji su pogodile dvije satelitski navođene bombe od po 2115 kilograma bačene iz bombardera B-2. Gađani su vladini uredi, uključujući ministarstva informiranja, planiranja i vanjskih poslova.

Američke snage nalaze se na 80 kilometara od Bagdada. Postrojbe na terenu dolaze na položaje koji im omogućavaju da s gotovo svih strana napadnu grad ili da ga drže pod opsadom, što je kao mogućnost naznačio i američki ministar obrane Donald Rumsfeld koji je rekao: »Bagdad treba izolirati prije zauzimanja«.

Žestokih je sukoba bilo i u blizini Najafa. Tamo su u sukobu s 1500 Iračana Amerikanci, koji zapadnom obalom Eufrata napreduju prema Bagdadu, koristili tenkove, topništvo i helikoptere.

Irak pak tvrdi da su kazetne bombe u Najafu ubile 26 civila, a 60 ozlijedile. Irački ministar informiranja Moammad Saeed al-Sahaf kazao je da su koalicijske trupe odbačene na oko 50 kilometara od grada.

Jedan od zapovjednika američke vojske predviđa u idućih 48 do 72 sata teške borbe oko Kerbale, šiitskoga svetoga grada oko 50 kilometara sjeverno od Najafa. Dodao je da položaje oko grada drži iračka brigada s oko 6000 vojnika i tenkova. Neki od njih pripadnici su divizije Medina u sklopu Republikanske garde, a dio obični vojnici.

Tijekom petka desetak eksplozija odjeknulo je Nasiriyom gdje je uništeno središte iračkog zapovjedništva. Prema riječima dužnosnika, na grad je bačena najmanje jedna bomba od 900 kilograma.

Nema mira ni u Basri, gradu oko kojeg se danima vode jake borbe i koji se nalazi u obruču britanskih snaga koje su očito precijenile svoje snage. Naime, Chris Vernon, glasnogovornik savezničkih snaga, izjavio je da je Basra »daleko od toga da dospije u naše ruke, a trenutačno nemamo načina za dopremu humanitarne pomoći u grad«. Dodao je da se borbe vode u gradskim predgrađima, ali da saveznici još nisu ušli u središte grada zbog mogućih kolateralnih žrtava. Prema Vernonovim riječima, rješenje za Basru je uništiti kontrolu stranke Baath i paravojnih snaga koje ona nadzire. Britanska vojska izvijestila je o napadu paravojnih postrojbi na oko 1000 civila koji pokušavaju izaći iz grada

Britanski brod za opskrbu pristao je napokon u luci Umm Qasr na jugu Iraka i to je prvi brod s pošiljkom humanitarne pomoći Iračanima otkad je počeo američki rat protiv Iraka. Brod »Sir Galahad«, koji je dopremio 200 tona hrane, lijekova i vodu, čekao je u blizini luke dok nisu završene operacije čišćenja mina. U petak su stigla i dva kamiona s humanitarnom pomoći iz Kuvajta u pogranični grad Safwan.

Vesna Antonić