Večernji list: 29. 03. 2003.

Nađeno tijelo Ivana Stambolića

Zbog ubojstva Stambolića uhićena četvorica pripadnika Crvenih beretki, najavljeno saslušanje Miloševića

BEOGRAD - Srbijanska je policija u četvrtak navečer ubila vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Milu Lukovića Kuma, glavne osumnjičenike za atentat na Zorana Đinđića. Prvoosumnjičeni Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik raspuštenih Crvenih beretki, i dalje je u bijegu.

Istodobno, na Fruškoj gori pronađeni su posmrtni ostaci Ivana Stambolića, bivšeg srbijanskog predsjednika koji je nestao 2000. godine. Ministar policije Dušan Mihajlović potvrdio je da su forenzičari utvrdili kako je Stambolić ubijen s dva metka, a potom je pokopan u unaprijed pripremljenu raku napunjenu živim vapnom. Zbog ubojstva Stambolića jučer su uhićena četvorica pripadnika Crvenih beretki, a ispituje se i bivši šef DB-a Rade Marković, koji je nedavno osuđen zbog sudjelovanju u atentatu na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali. Mihajlović je također izjavio da će zbog ubojstva Stambolića u Haagu biti saslušan Slobodan Milošević, a u Beogradu njegova supruga Mira Marković. Imena četvorice Stambolićevih ubojica nisu otkrivena.

- Sada znamo da su ga na Košutnjaku otela četvorica pripadnika Crvenih beretki te ga strpali u kombi. U Novom Beogradu su zamijenili vozilo, odvezli ga na Frušku goru i likvidirali ga. Istraga je utvrdila da je motiv likvidacije bio politički, odnosno da je Stambolić uklonjen kao mogući kandidat na predsjedničkim izborima u rujnu 2000. godine - kazao je Mihajlović.

MUP je priopćio da su Šiptar i Kum ubijeni prilikom uhićenja u vikend naselju u Meljaku pokraj Ibarske magistrale, na području općine Barajevo.

"Uhićenje nije bilo moguće jer su vođe te bande pružale oružani otpor, zbog čega je policija bila primorana upotrijebiti oružje. Spasojević i Luković su na policiju pucali iz automatske puške tipa M-70, a uza se su imali i ručne bombe. Policija nije imala žrtava", priopćio je MUP.

Za Dušana Spasojevića Šiptara javnost je prvi put čula poslije atentata na Vuka Draškovića u lipjnu 2000. u Budvi. Crnogorska je policija tada za njim i njegovim kumom Milom Lukovićem raspisala potjernicu i osumnjičila ih za atentat na Draškovića. Samo nekoliko mjeseci nakon toga događaja mediji su pisali da je Spasojević bio umiješan u otmicu Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga", jedne od najvećih srbijanskih tvrtki. Spasojević i Kum bili su i suvlasnici velikog poslovnog objekta u Zemunu, koji je policija srušila nakon ubojstva Đinđića. Taj je objekt bio središtem zemunskog klana. Protiv Šiptara je dosad podneseno 27 kaznenih prijava, a za četiri je prijave osuđen na manje vremenske kazne. Luković nije bio osuđivan iako je protiv njega podneseno 28 kaznenih prijava.

ZORANA BAJT