Vjesnik: 31. 03. 2003.

Izvanredno stanje u hrvatskom susjedstvu

BRUNO LOPANDIĆ

Potez talijanskog premijera Silvija Berlusconija kojim je na cjelokupnom teritoriju Italije proglasio izvanredno stanje, još jednom je pokazao da se rat u Iraku tiče svih onih koji su, na ovaj ili onaj način, u taj rat uključeni. Iako se čini da će se utjecaj rata proširiti i na sve u regiji, uključujući i Hrvatsku, Berlusconijeve mjere ipak se tiču jedino i isključivo Italije.

Talijanska vlada se na taj potez odlučila primarno zbog internih razloga; talijanskom premijeru je u javnosti, ali i prema opoziciji sve teže braniti tezu o potrebi podrške Bushevoj politici. Uvođenje izvanrednog stanja i razina mjera u koje je uključena civilna zaštita, slična je kao i u slučaju elementarnih nepogoda, poput požara, poplava ili potresa.

Hrvatska ipak ne mora strahovati da će se val nesigurnosti iz susjedne zemlje proširiti i na nju. Hrvatska Vlada je odbila dati SAD-u političku podršku za napad na Irak, no istodobno je otvorila zračni prostor SAD-u, i dala mu na korištenje zračne luke, za civilni transport. Upućeni ističu kako je teško očekivati da će se od Hrvatske tražiti bilo što dodatno, prije svega zbog činjenice, da je Hrvatska zemljopisno i strateški gotovo nevažna za ratne operacije. Ono što se, međutim, može očekivati jest, kako će se od Hrvatske tražiti da sudjeluje u mirovnim operacijama, kada se rat završi.

Kada je pak riječ o političkim posljedicama, tek će se vidjeti hoće li hrvatsko gospodarstvo moći iskoristiti fazu obnove Iraka. Iako o tome još nema službenih podataka, čuju se glasine da će se hrvatsko gospodarstvo teško dobiti unosne poslove u postsaddamovskoj eri. Američka diplomacija, naime, sasvim će sigurno zapamtiti odbijenicu hrvatske Vlade u vezi s političkom podrškom.

Zbog toga se razloga mnoge europske zemlje nisu javno izjašnjavale o ratu u Iraku, i to iz čisto pagmatičnih razloga.

Dakako, sasvim je druga stvar kako će se na regiju u sigurnosnom i političkom smislu odraziti rat u Iraku. Mnogo će toga ovisiti o trajanju, te o ishodu same vojne operacije. Bez obzira na opravdanu brigu za sigurnost u regiji, Hrvatska se zbog svojih obveza u EU ipak mora više uredotočiti na ispunjavanje EU-ovih standarda, te na rješavanje otvorenih pitanja sa svojim susjedima. Jedna od tih zemalja je, dakako, naravno i Italija.