Vjesnik: 31. 03. 2003.

HSLS i DC mogli bi zajedno na izbore

ZAGREB, 30. ožujka - »Postoji odluka Malog i Velikog vijeća Hrvatske socijalno liberalne stranke o kojoj se raspravljalo prošlog petka na sjednici Malog vijeća a odnosi se na HSLS-ove moguće partnere prije izbora«, potvrdila je u nedjelju za Vjesnik potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić informaciju da HSLS i Demokratski centar na osnovi nekih analiza namjeravaju možda stupiti u predizbornu koaliciju.

Naglasila je kako je Malo vijeće u petak utvrdilo da HSLS s DC-om ima najbolje odnose i u Saboru, ali i u županijama. No, Adlešić je naglasila kako HSLS još nije donio nikakvo mišljenje stranačkih tijela o toj suradnji već se na Malom vijeću samo to pitanje razmatralo.

Mate Granić, predsjednik DC-a, naglašava također kako nikakvih razgovora stranačkih vodstava DC-a i HSLS-a do sada nije bilo. No, ističe kako između dvije stranke postoji bliskost oko mnogih pitanja počevši od odnosa sa susjednim državama posebice Slovenijom, međunarodnim financijskim institucijama - MMF-om, o gospodarskoj politici Vlade, oko privatizacijskih afera te posebno u posljednje vrijeme oko rata u Iraku i međunarodno-pravno upitne vojne intervencije SAD-a i saveznika. Granić naglašava da obje stranke i DC i HSLS, su čvrstog stava da je ta vojna intervencija međunarodno-pravno nelegitimna i da će imati teške posljedice po međunarodne odnose posebno UN, EU i NATO. »Stav DC-a i HSLS-a je u skladu s mišljenjem većine građana Hrvatske, Katoličke crkve u Hrvatskoj te Svete Stolice«. Granić također ističe da se njegova stranka zalaže za snažnu koaliciju stranaka centra u kojoj bi bili HSLS i DC i koja bi bila alternativa i lijevom i desnom političkom centru. »Međutim, mi do sada nismo vodili razgovore s ni jednom od stranaka, niti sa HSLS-om, ali postoje konzultacije oko nekih važnih pitanja, pogotovo u Saboru. Razgovore o suradnji sa strankama centra, nekim udrugama, voditi ćemo nakon konvencije DC-a koja će biti održana u subotu, 5. travnja u Zagrebu«, zaključio je Granić.

Međutim, iz dobro obaviještenih krugova se doznaje da članovi moguće koalicije desnog centra u svojim redovima priželjkuju i sada vladajući HSS. Ali, i neke pojedince iz Foruma Hrvatske sloge koji također kao što je poznato, ima ambicije izaći na slijedeće izbore.

Također se doznaje da u mogućoj novoj koaliciji računaju sa deset do dvanaest posto biračkih glasova čime bi ta koalicija, ukoliko se ostvari, kažu upućeni, bila treća politička snaga u Hrvatskoj.

Dada Zečić