Vjesnik: 31. 03. 2003.

Američki će se saveznici morati angažirati u ratu unatoč protivljenju vlastite javnosti

PIŠE: FRAN VIŠNAR

Jedanaesti dan rata u Iraku prisiljava Amerikance da se ponovo prisjete svoje stare zamisli. Naime, pričuvni plan operacije »Iračka sloboda« predviđa da se u rat, ukoliko on potraje, uključe i svi američki saveznici, osobito oni koji su izravno i bez rezervi podržali jednostrani napad na Irak. Amerikancima će u narednim tjednima na bojištima trebati svaki njihov vojnik. Da bi se od održavanja pozadine i logističkog lanca što više oslobodili ne samo američki nego i britanski vojnici, Bush je »zatrubio« u pomoć svim »koalicijskim partnerima« širom svijeta. Tako Južna Koreja u Irak treba poslati vlastite vojne postrojbe (inženjeriju, sanitet, vojnu policiju), Japanci ratnu mornaricu, Australija možda još 5000 do 10.000 vojnika u borbenim postrojbama (pješaštvo, lako topništvo), Filipini pripadnike policijskih snaga za nadzor javnog reda i mira i sl.

Kako su važne članice NATO-a i dalje odlučno protiv ratne opcije za svrgavanje Saddama Husseina (npr. Kanada, Francuska i Njemačka), Bijela kuća će pokucati na vrata koja će im se morati odmah otvoriti. Od zapadnih zemalja, Italija i Španjolska teško da će se izvući i ratovati samo na riječima. Obje zemlje imaju velike i dobro izvježbane kopnene postrojbe, i bit će čudo ukoliko im Washington progleda kroz prste.

Talijanske oružane snage (216.000 vojnika) sudjelovale su u Prvom zaljevskom ratu 1991. godine s ratnim zrakoplovstvom. Zbog ovog rata, talijanski premijer Silvio Berlusconi proglasio je u subotu izvanredno stanje. Amerikancima bi sada na području Basre i u središtu Iraka dobro došlo 20.000 do 30.000 talijanskih vojnika, prije svega onih iz motoriziranih formacija kopnene vojske. Te postrojbe imaju vlastitu protuzračnu obranu i veliki broj borbenih i transportnih helikoptera. Talijani bi nadzirali putove, mostove, predgrađa gradova u kojima se još povremeno javlja otpor, sudjelovali bi i u raspodjeli humanitarne pomoći i kontaktima s lokalnim stanovništvom.

Iste zadaće čekale bi i španjolske vojnike. Nije španjolski premijer José Maria Aznar išao u goste na privatni ranč Georgea Busha samo zato da ga tapša po ramenu. Morao je obećati i nešto konkretnije. U sadašnjoj situaciji, Talijani i Španjolci bi pomogli Amerikancima tako da na suptilan način obrade sunitsko i šijitsko stanovništvo koje s njima nikada u povijesti nije imalo neugodnih iskustava (za razliku od Britanaca u kolonijalno doba i Amerikanaca u zadnjih 12 godina).

Španjolske oružane snage čak su brojnije od talijanskih (328.000 vojnika) i mogle bi teoretski izdvojiti i 50.000 ljudi. No, i Madrid i Rim muči široki domaći antiratni pokret i vrlo negativno raspoloženje javnosti kada je u pitanju moralnost i svrha rata.

Bushova administracija traži i podršku srodnih konzervativnih vlada u Nizozemskoj i Danskoj. Obje su zemlje aktivni sudionici međunarodnih snaga prvo u Unproforu, onda u SFOR-u i na koncu u KFOR-u. Nizozemci bi u Irak otišli s pješaštvom i ratnim zrakoplovstvom (imaju oružane snage od 49.580 vojnika), a Danci od svojih 22.700 vojnika mogu u Irak poslati 100 do 150 tenkova »leopard« (njemačke proizvodnje), jer su im posade vrlo dobro izvježbane.

No, u Nizozemskoj javnost prevrće očima kada čuje za borbene operacije u inozemstvu (nizozemski vojnici su među ostalim uprskali Srebrenicu 1995. godine i sve u vezi s tim pokoljem Bošnjaka), a u Danskoj rat nije osobito popularan, posebice zato što mnogi Danci i danas pričaju kako su grozno živjeli u Drugom svjetskom ratu (»umjesto maslaca, svaki dan su morali jesti margarin«) pa im je slanje vojnika u iračke pustinje, močvare i gradove iz kojih isijava neprijateljstvo i mržnja prilično neshvatljivo.

U tom nizu američkih saveznika, ne mogu se zaobići nove zemlje članice NATO-a (Poljska, Češka i Mađarska), te ozbiljni kandidati za NOTO (Slovačka, Rumunjska, Bugarska, možda i Slovenija). Ipak, sve te zemlje zajedno ne mogu »istisnuti« više od desetak tisuća vojnika spremnih mahom za pomoćne zadatke.

Drugi zaljevski rat doista je pun neočekivanih obrata, pa tako nemoguće kod Amerikanaca preko noći postaje moguće. Zašto onda ne i bugarski, rumunjski, češki, slovački i ini sektor u Bagdadu, kada on jednom bude zauzet. Nešto slično viđeno je davno u Koreji kada su Amerikanci u zauzimanju Pyongyanga i oslobađanju Seoula (činili su to nekoliko puta od 1950. do 1953. god.) trebali šaroliku vojsku: uz uvijek lojalne Britance i Australce, u pomoć su im stigli vojnici i časnici iz Turske, Grčke, Tajlanda, Filipina, Novog Zelanda, Južne Afrike, Etiopije, Kolumbije, Indije, pa čak i »žandari« iz - Luksemburga.