Slobodna Dalmacija: 01. 04. 2003.

ČELNICI KLUBOVA VLADAJUĆE PETORKE RASPRAVLJALI O IZBORNOM ZAKONU

Koalicija ne želi Hrvate iz BiH tretirati kao dijasporu

ZAGREB - Čelnici klubova vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru danas će prije plenarne rasprave o izbornom zakonu pokušati usuglasiti model izbora zastupnika hrvatske dijaspore u Saboru. Rezultat je to, kako neslužbeno doznajemo, sastanka čelnika vladajuće koalicije održanog u ponedjeljak.

Kako doznajemo, koalicijske stranke suglasne su da dijaspora treba imati svoje zastupnike u Hrvatskom saboru, no još uvijek nema suglasja o načinu izbora tih zastupnika. Podsjetimo, u nedavnoj saborskoj raspravi o četiri izborna zakona (predložili su ih DC, HSS, SDP, te zastupnici Kajin i Kramarić) većina je stranaka zagovarala da se predstavnici dijaspore kao i do sada biraju u posebnoj izbornoj jedinici metodom nefiksne kvote.

Naime, broj zastupnika ovisio bi o broju izišlih birača u dijaspori i domovini. No jedino je SDP predlagao da se zastupnici dijaspore biraju sa stranačkih listi. Kako doznajemo, većina koalicijskih stranaka sklona je rješenju po kojem Hrvati u BiH ne bi činili dijasporu. Naime, njihovo biračko pravo uredilo bi se međudržavnim ugovorom o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH koji je u pripremi. Prema nekim informacijama, riječ je od 360 tisuća ljudi s dvojnim državljanstvom, a na prošlim izborima izišlo ih je oko 120 tisuća. Ideja je da se takvim biračima omogući da glasuju u jednoj od država, dakle ili u BiH ili u Hrvatskoj. Premijer Račan u idućih mjesec-dva dana otići će u Sarajevo i tada bi se to pitanje trebalo riješiti.

Inače, čelnici vladajuće koalicije dogovorili su se da je nužno ažurirati biračke popise koji nisu ažurirani od 1990. godine. Čelnici koalicije raspravljali su i o divljoj gradnji te uništavanju pojedinih prirodnih rezervata, a sve u svjetlu činjenice da je Hrvatska turistička zemlja. Novi sastanak vladajuće koalicije dogovoren je za petak, kada bi se trebalo utvrditi što se od 83 zakona može uskladiti s europskim zakonodavstvom. Prvi zakon koji je usklađen s europskim zakonodavstvom je onaj o HRT-u. Usklađivanje svih tih zakona s europskim zakonodavstvom hrvatska je obveza.

  1. MALENICA