Vjesnik: 01. 04. 2003.

Zabrinjava što su najodgovorniji za pokolj, Karadžić i Mladić, još na slobodi

Nakon identifikacije treba biti pokopano još 7000 Bošnjaka / Tihić: Ovo treba biti mjesto sjećanja i upozorenje da se zlo više nikad ne ponovi

SARAJEVO, 31. ožujka (Od Vjesnikova dopisnika) - U Memorijalnom centru Potočari, u blizini Srebrenice, u ponedjeljak je pokopano 600 tijela identificiranih žrtava srebreničke tragedije. Na prigodnoj svečanosti okupilo se više od 10.000 ljudi, među kojima najviši dužnosnici i mnogi veleposlanici.

»To je izuzetan dan. Danas ispunjavamo svoju obvezu pred Bogom i pred ljudima«, rekao je poglavar Islamske zajednice BiH reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić.

Odlukom Vijeća ministara BiH dan ukopa tih žrtava, 31. ožujka, proglašen je danom žalosti u cijeloj zemlji. A nakon što se završi identifikacija, u Potočarima će biti pokopano još više od 7000 posmrtnih ostataka Bošnjaka koje je srpska vojska ubila 1995. nakon zauzimanja Srebrenice.

Sulejman Tihić, bošnjački član Predsjedništva BiH, napominjući da govori u osobno ime jer, nažalost, kad je riječ o zločinu u Srebrenici još ne može govoriti u ime cijelog Predsjedništva, istaknuo je da su žrtve stradale samo zato što su Bošnjaci i muslimani. »Ovo treba biti mjesto sjećanja i upozorenje da se zlo više nikad ne ponovi. Srebrenica i Žepa mjesta su najvećeg masovnog zločina u Europi nakon Drugog . svjetskog rata«, kazao je.

»Ovdje je počinjen genocid nad Bošnjacima. Iako je prošlo gotovo osam godina, još čekamo odgovor na pitanje o sudbini nestalih. Zašto vlasti RS ne pokažu mjesta masovnih grobnica? Zašto su ubojice žrtava Karadžić i Mladić još na slobodi? Zašto vlasti nikog nisu procesuirale za taj zločin?«, upitao je Tihić. Naglasio je da su za taj zločin najodgovorniji tadašnje vojno i političko vodstvo RS i SRJ, te UN koji nije zaštitio svoju zaštićenu zonu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i povjerenik EU za BiH Paddy Ashdown pročitao je pismo glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je istaknuo da se »UN s dubokim bolom sjeća užasa u Srebrenici«.

»Ipak, dok pokušavamo zaliječiti rane, zabrinjava me što pouke iz Srebrenice nisu u potpunosti prihvaćene. Do danas nisu uhićeni najodgovorniji za taj pokolj«, upozorio je Annan.

Ashdown je naglasio kako se nada da će ovo biti trajna opomena svijetu što se zbiva kad mirno gledamo kako zlo raste. »Nadam se da će to mjesto služiti kao opomena svima nama u BiH što se događa kad jedan narod izgubi glavu i zaboravi vrijednost tolerancije i čovječnosti, koje su jedini temelj za mir.

Nećemo odustati dok ne okončamo strahote iz prošlosti, dok ne postignemo pravdu za stradale, ne donesemo mir za preživjele i ne izgradimo budućnost za našu djecu«.

Skupu se obratila i Almedina Dautbašić, koja je nakon pada Srebrenice ostala bez oba roditelja. »Svima kojima su nož i metak bili pravda, a mržnja zakon i sud, poručujemo: Vi jeste ubili našu djecu, naše očeve, naše majke, našu braću, pokušali ste ubiti cijeli narod, ali niste ubili naše pamćenje«.

Federalna TV izravno je prenosila skup za razliku od Televizije RS.

Alenko Zornija