Vjesnik: 01. 04. 2003.

Kažnjavat će se suci koji osude nedužnu osobu

Uvodi se doživotni zatvor za 20 najtežih kaznenih djela/ Prvi put se definira zapovjedna odgovornost za ratni zločin/ Uvodi se djelo zločina protiv čovječnosti/ Teže će se kažnjavati napadi na pravosudne dužnosnike/ Suci će kazneno odgovarati ako namjerno puste predmet u zastaru/ Sankcionirat će se širenje ksenofobije i rasizma/ Odustalo se od kažnjavanja omalovažavanja predsjednika Republike

ZAGREB, 31. ožujka - Ministarstvo pravosuđa sačinilo je konačnu verziju izmjena Kaznenog zakona (KZ). Među ostalim, izmjenama KZ-a uvodi se doživotni zatvor za 20 najtežih kaznenih djela, pooštravaju se zatvorske kazne, uvode se nova kaznena djela i usklađuje kazneno zakonodavstvo s međunarodnopravnim dokumentima.

Izmjenama KZ-a prvi put se kod nas definira zapovjedna odgovornost za ratni zločin. Predviđeno je da će po zapovjednoj odgovornosti moći odgovarati ne samo vojno, nego i civilno nadređene osobe. Zapovjedno će biti odgovorni oni zapovjednici koji su znali da njihovi podređeni čine ratni zločin, a nisu poduzeli »sve razborite« mjere da ih u tome spriječe.

Bit će odgovorni i oni zapovjednici koji su morali znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ratni zločin, a nisu ih u tome spriječili. Na sličan način zapovjednu odgovornost određuje i Rimski statut Stalnog međunarodnog suda za ratne zločine kojem je pristupila i Hrvatska.

Uvodi se i novo kazneno djelo - zločin protiv čovječnosti. Za razliku od sadašnjeg rješenja, to kazneno djelo moći će biti počinjeno i u miru, a ne samo u ratu.

Izmjenama KZ-a na novi način određuje se i dosadašnje kazneno djelo prisile na pravosudne dužnosnike. To kazneno djelo preimenovano je u »ometanje pravde«, a najmanja kazna za to ubuduće će biti godinu dana. Odgovornost za to kazneno djelo se pojačava, pa će se kažnjavati i one koji samo vrijeđaju pravosudne dužnosnike, a bez primjene nasilja.

Postrožuje se i kažnjavanje za umorstvo suca, suca porotnika, državnog odvjetnika, zamjenika tužitelja i odvjetnika. Za usmrćenje tih osoba kažnjavat će se s najmanje deset godina zatvora, a moći će se izreći i doživotna zatvor. Izrijekom se, međutim, ne spominje doživotni zatvor za usmrćenje policajca i novinara, kakvih je zahtjeva bilo u javnosti.

Namjerava se postrožiti i odgovornost sudaca i drugih službenih osoba koje sudjeluju u kaznenom postupku. Tako će za novo kazneno djelo »kršenja zakona« moći biti kažnjeni suci koji namjerno vode postupak u korist ili na štetu neke stranke. Primjerice, suci će moći biti kažnjeni ako odugovlače postupak radi nastupanja zastare ili neodređivanja pritvora, kako bi se omogućio bijeg okrivljenika. Ako osude nevinu osobu, suci mogu biti kažnjeni čak do deset godina zatvora.

Ubuduće će se do godinu dana zatvora kažnjavati i za lažno alarmiranje. To novo kazneno djelo, naglašava se, uvodi se zbog brojnih lažnih dojava o podmetnutim bombama.

Iako je bilo prijedloga da se odustane od kažnjavanja veličanja bivših fašističkih tvorevina, za to će se ipak kažnjavati oni koji raspačavaju materijal kojim se veličaju fašistički režimi. Ubuduće će se kažnjavati i širenje rasizma i ksenofobije.

No, neće se kažnjavati narušavanje ugleda našeg predsjednika Republike, iako će se i dalje odgovarati za omalovažavanje stranih državnika. Sve ove promjene unesene su u konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona. Njihovo prihvaćanje, naposljetku, ovisi o volji saborskih zastupnika.

Biljana Bašić