Vjesnik: 01. 04. 2003.

Znači li presuda Tuti i Šteli da je Hrvatska počinila agresiju na BiH?

Vinko Martinović Štela uhićen je u blizini Splita 26. veljače, a Mladen Naletilić Tuta na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH 27. ožujka 1997. godine / Na sudu u Zagrebu teretilo ih se za otmice i kriminal u BiH / Naletilić je Haagu izručen u ožujku 2000., a Martinović u kolovozu 1999.

ZAGREB, 31. ožujka - U ožujku 2000. godine nova je hrvatska vlast izručila Haaškom sudu Mladena Naletilića Tutu, bosanskohercegovačkog Hrvata, zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a. Njegovim pojavljivanjem pred Sudskim vijećem Haaškog suda 24. ožujka 2000. formalno je započelo suđenje u predmetu »Tuta i Štela«. Vinka Martinovića Štelu, pripadnika Tutine Kažnjeničke bojne, izručila je HDZ-ova vlast u kolovozu 1999.

U srpnju 1999. tadašnja je glavna tužiteljica Haaškog suda Luise Arbour zaprijetila da će Hrvatsku prijaviti Vijeću sigurnosti zbog nesuradnje sa Sudom. Tadašnji je ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović neizručenje Naletilića i Martinovića opravdavao sudskim procesima koji su se protiv njih vodili na domaćim sudovima. Prema ocjeni stranih, ali i brojnih domaćih promatrača, domaći procesi protiv Tute i Štele pokrenuti su upravo da bi se spriječilo ili odgodilo njihovo izručenje Haagu.

Vinko Martinović Štela uhićen je u blizini Splita 26. veljače 1997., a Mladen Naletilić Tuta na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH kod Imotskog, 27. ožujka 1997. godine. Akciju uhićenja organizirao je tadašnji obavještajni vrh na čelu s Miroslavom Tuđmanom.

Na sudu u Zagrebu njih se dvojicu teretilo za otmice i kriminal u BiH. Optužnica nije obuhvaćala djela koja je obuhvaćala haaška. Proces se odugovlačio iz procesnih razloga. Spominjala se i priča o organizaciji Tutina bijega iz Bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, koju su navodno pripremili jedan od savjetnika pokojnog predsjednika Tuđmana i visoki dužnosnik Ministarstva pravosuđa. Plan je propao, jer iako su navodno stražari bili maknuti, nitko Mladena Naletilića nije obavijestio da bi trebao bježati.

Haaški proces Tuti i Šteli zanimljiv je i zbog činjenice da je tužitelj Kenneth Scott intenzivno koristio stenograme iz Ureda predsjednika kojima je dokazivao izravnu »upletenost predsjednika Tuđmana i hrvatskog državnog vrha u sukob u BiH«.

Osporavajući tužiteljeve navode, kao svjedoci na tom procesu pojavili su se i bivši savjetnik predsjednika Tuđmana dr. Ivić Pašalić, saborski zastupnik Milan Kovač i umirovljeni general Slobodan Praljak.

Branitelj Mladena Naletilića Tute Krešimir Krsnik tvrdio je da dokumenti iz Ureda predsjednika, na kojima se temeljila optužnica, nisu legalno pribavljeni, da nisu autentični i slično.

Krsnik je na jednom skupu Hvidre u Zagrebu prošle godine rekao da će, bude li presuda protiv Tute i Štele osuđujuća, to značiti da je Haaški sud ustvrdio da je Republika Hrvatska počinila agresiju na BiH.

U završnoj riječi, u listopadu prošle godine, haaški su tužitelji tražili 35 godina kazne zatvora za Naletilića i 25 godina za Martinovića.

Željko Peratović