Slobodna Dalmacija: 01. 04. 2003.

AKO PREDSJEDAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH U UTORAK SAM NE PODNESE OSTAVKU

Asdown smjenjuje Šarovića u srijedu

Visoki predstavnik će u srijedu također smijeniti i sve članove Vrhovnog savjeta obrane Republike Srpske, a nakon toga uslijedit će i ukidanje ovog političkog tijela u kojem su sjedili najviši politički autoriteti Republike Srpske

SARAJEVO — Ako predsjedajući Predsjedništva BiH Mirko Šarović do utorka ne podnese ostavku, visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown će to učiniti već u srijedu. Premda su uoči zasjedanja Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH postojale špekulacije o mogućoj Šarovićevoj smjeni, naknadno otkrivena špijunska afera u Republici Srpskoj dodatno je utjecala na budući status srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prema informacijama bliskim međunarodnim krugovima, visoki predstavnik će u srijedu također smijeniti i sve članove Vrhovnog savjeta obrane Republike Srpske, a nakon toga uslijedit će i ukidanje ovog političkog tijela u kojem su sjedili najviši politički autoriteti Republike Srpske.

Što će ovakve mjere značiti za budućnost BiH? Naime, nakon ukidanja Vrhovnog savjeta obrane Republike Srpske, sva pitanja vojske prebacuju se za neko vrijeme u nadležnost skupštine, a u tom slučaju uloga predsjednika Republike Srpske kao budućeg vrhovnog zapovjednika bila bi minimizirana.

Ovakav razvoj događaja vidljiv je i iz komunikea Vijeća za implementaciju mira, u kojem su dane jasne naznake u kojem će pravcu ići mjere koje predstoje kada su u pitanju reforme vojnih efektiva u BiH. Po svemu sudeći, ulogu vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srpske preuzet će budući član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda.

Ukidanjem Vrhovnog savjeta obrane Republike Srpske doći će i do jačanja uloge stalnog vojnog komiteta. Prema našem izvoru koji je blizak međunarodnoj zajednici, postoje realni izgledi da u idućem razdoblju stalni vojni komitet preraste u novo ministarstvo obrane na razini BiH.

Ovakvim preustrojem vojske oba entiteta dovest će se pod odgovarajuću civilnu kontrolu, a ujedno su udareni i novi temelji zajedničke vojske u BiH, što je jedan od preduvjeta za prijam BiH u NATO.

Iako je bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović politički odgovoran za trgovinu Zrakoplovnog zavoda Orao s Irakom, u medijima se u posljednje vrijeme špekuliralo i s odgovornošću, pa i smjenom Mladena Ivanića, ali ne kao premijera tadašnje vlade Republike Srpske, već kao člana vrhovnog vojnog savjeta.

Naš izvor, pak, tvrdi da do ove smjene neće doći iz razloga što se Mladen Ivanić do sada pokazao kooperativnim političarom u suradnji s predstavnicima međunarodne zajednice, stoga bi njegova smjena u ovome trenutku bila kontraproduktivna.

Zlatko TULIĆ