Večernji list: 02. 04. 2003.

KOALICIJE - PRESLAGANJE STRANAČKE SCENE

Tomac na zajedničkoj listi s pravašima?

Poslovicom "Što se babi htilo, to joj se i snilo" najbolje bi se mogli opisati aktualni pokušaji preslaganja političke scene radi okupljanja u predizbornim koalicijama. Fitilj je ponovno upaljen u centru najavom ljubavi između DC-a i HSLS-a, ali kuha se i drugdje. I Mate Granić i Dražen Budiša demantirali su da su vođeni razgovori o takvoj koaliciji, te još jednom potvrdili da će na izbore izaći samostalno. Je li prvi deceovac još jednom lukavo bacio bubu u uho javnosti kako bi skrenuo pozornost na ovotjednu stranačku izbornu konvenciju ili je to napravio netko iz HSLS-a, najavljujući na taj način obračun umjerenjaka i jastrebova u liberalnim redovima?

Javnosti je čitava priča još zanimljivija budući niti jedna od stranaka o kojima se govori ne može biti sigurna da će preskočiti izborni prag od pet posto. Sigurno je da se u političkom centru nešto ozbiljno kuha, ali glavni kuhar još nije odlučio što će biti na jelovniku. To je HSS, stranka koja bi po svim računicama i u svim varijantama koaliranja trebala biti ključ buduće vlasti. No, šef haesesovaca Zlatko Tomčić ne tako davno jasno je poručio da će njegova ekipa samostalno na izbore, te da će tek poslije izbora razmišljati s kim će i zašto u koaliciju. Najavio je čak da će HSS, ako za svoj program ne nađe odgovarajućeg partnera, možda i u oporbu.

Kalkulacije da će HB Ivića Pašalića na izbore zajedno s HIP-om Miroslava Tuđmana već imaju sijedu bradu. Nove su, međutim, one koje govore kome će se prikloniti pravaši Ante Đapića. Po mišljenju jednih, već su se dogovorili s HDZ-ovim šefom Ivom Sanaderom, a po riječima drugih, Đapić će s Pašalićem i Tuđmanom na izborima voditi desnicu. Ali, sve je to na tankom ledu, a Đapić se samo smješka. Najnovija senzacija u vezi s njegovom strankom govori da se šef HSP-a u posljednje vrijeme odlično slaže s esdepeovcem Zdravkom Tomcem i da će Tomac biti nositelj zajedničke izborne liste pravaša i Foruma hrvatske sloge u jednoj od zagrebačkih ili slavonskih izbornih jedinica! A kada je riječ o Zagrebu, šuška se čak da Ivica Račan ponovno razmišlja o prijevremenim zagrebačkim izborima kako bi pobjeda Milana Bandića u metropoli esdepeovcima vratila poljuljani ugled. Ali, pitanje je isplati li se to jer bi i narodnjaci Vesne Pusić mogli ojačati...

Darko Đuretek