Slobodna Dalmacija: 02. 04. 2003.

PRESUDA TUTI I ŠTELI - HRVATSKA JAVNOST U BiH GOTOVO JEDNOGLASNA:

Dobro su i prošli!

Presuda Tuti i Šteli u Haagu nije uopće odjeknula u hrvatskoj javnosti. Već odavna razočarano pučanstvo je izricanje dugogodišnjih kazni zatvora Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli, primilo uz gotovo jednoglasan komentar: "Dobro su prošli"

MOSTAR — Presuda hrvatskim uznicima u Den Haagu nije uopće odjeknula u hrvatskoj javnosti u Herceg-Bosni.

Nasuprot tomu, već odavna razočarano pučanstvo je izricanje dugogodišnjih kazni od dvadeset i osamnaest godina zatvora Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli, primilo snuždeno, uz gotovo jednoglasan komentar: "Dobro su prošli."

Hrvatska javnost dobro je poučena montiranim procesima još iz bivše države, a posebnu namještenost i pristranost sudstva osjetila je nakon Domovinskoga rata, kada je većina legendarnih hrvatskih vojnih zapovjednika isporučena u Haag, gdje su nakon više godina sudskoga procesa gotovo svi osuđeni na nevjerojatno duge robije.

Cijeli postupak odvođenja hrvatskih generala, zapovjednika postrojbi HV-a i HVO-a, dobro je smišljena strategija diskriminiranja Domovinskoga rata i negiranja svih njegovih vrijednosti.

Sve to učinjeno je s namjerom izmjene suvremene hrvatske, ali i svjetske povijesti u kojoj bi žrtva trebala biti izjednačena s agresorom.

Narod je utihnuo, razvojačeni branitelji su na ulicama, hrvatski vojni invalidi doživljavaju diskriminiranja iz dana u dan, hrvatski vojnici koji su, zadovoljivši uvjete, umirovljeni danas se pokušavaju otjerati na socijalu.

Na TV-u lansiraju slike na kojima hrvatska policija u Republici Hrvatskoj tjera prosvjednike, nekadašnje branitelje i invalide, zbog protivljenja presudama generalu Norcu i gospićkoj skupini, Blaškić i mnogi drugi odavna lagano umiru u haaškim tamnicama.

Pa tko je još mogao očekivati da će narod, koji je na rubu socijalne i ekonomske bijede, ako već i nije prešao rub, izići na ulice i prosvjedovati za svoje ratne vođe.

Ta mogli su samo očekivati obračun s policijom i vraćanje kući glave spuštene između koljena, kao do im je nisu dovoljno pognuli?!

Darko JUKA

NESMILJENA RUKA HAAŠKE PRAVDE RUTINSKI DOVRŠILA PROCES

Tuta u Haagu - doživotno

Haaška hobotnica uvijek pruža pipke prema novim "žrtvama", a cijeli proces Tuti i Šteli tek je bio poluga tužitelja kojom je trebalo popločati kapitalnu tvrdnju o "agresiji Republike Hrvatske na BiH"

Piše: Dino MIKULANDRA

Ostat će zagonetkom tko je što u ponedjeljak poslijepodne uistinu očekivao od pravorijeka Sudačkoga vijeća u Haagu. Tko je sve u Mostaru čak iskreno vjerovao i nadao se oslobađajućoj presudi, a koliko je navijača u Sarajevu i Zagrebu silno priželjkivalo da Tuta i Štela zajedno ostanu još barem pola stoljeća čamiti u ćelijama nizozemskog zatvora Scheveningen.

S obzirom na Tutino zdravstveno stanje, dvadeset presuđenih ljeta podrazumijeva precizno odmjerenu doživotnu robiju. Štelinih 18 godina poruka je suda svim optuženicima kako će imati milosti samo za pokajnike (Plavšić), makar baš njihove ruke bile genocidno krvave u bosanskoj ratnoj krčmi.

Neupitan ishod

Najprije o samoj presudi koja je očekivano nepopustljivo slijedila zadane stope tužiteljstva. Sud je rutinerski sazivao maratonske rasprave, svjedoci su se izmjenjivali kao na tekućoj vrpci, ali konačan ishod nikada zapravo nije bio upitan. Okosnica ove presude donesena je davno prije, još pri izricanju one grozomorne kazne Tihomiru Blaškiću. Čim je Haaški tribunal zauzeo temeljno stajalište kako se rat u BiH u razdoblju 1992.—1995. godine smatra međunarodnim (ratnim) sukobom, a ne onim što je zapravo bio — velikosrpskom agresijom — time je spuštena i crna zavjesa na sve buduće optužnice protiv Hrvata, ne samo u BiH nego i onih u Hrvatskoj koji su imali "vruće veze" s Herceg-Bosnom.

Dok je netko naivan možda mislio kako će u konačnici svjedoci biti ključni za sudski pravorijek, za anglosaksonsku pravosudnu proceduru, važno je to znati, svjedočenja i spoznaje iz jednog procesa koriste se automatski kao dokazni materijal u svim drugim slučajevima.

Praljkova obrana

U presudi generalu Blaškiću sve institucije hrvatskog naroda u BiH proglašene su ratno-kriminalnim, agresorskim i zločinačkim, a takav krimen dobila je i politika Zagreba u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Bilo je samo pitanje sudske rutine i čiste subjektivne procjene koliko će godina zatvora u proljeće 2003. "fasovati" operativni zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić i šef postrojbe "Mrmaka" Vinko Martinović.

Za sudsko vijeće nepobitno je dokazano da je ovaj dvojac kriv za sve i svašta — od zločina prema čovječnosti i teških povreda Ženevskih konvencija do kršenja zakona i običaja ratovanja, hotimičnog lišavanja života i nanošenja teških patnji zatočenicima. U domoljubnom hercegovačkom predanju, naravno, sve su to gole laži. Tuta i Štela imali su presudnu ulogu u obrani hrvatskoga naroda i oslobađanju okupiranih područja.

U hrvatskoj (ne)službenoj "matici" skica za portret Tute i Štele nije, međutim, nimalo ružičasta. Zagrebački tjednici tijekom ratnog kreševa u BiH potrošili su "tintu" u rotaciji dokazujući kako je Tuta bio nesmiljen, ciničan i okrutan gospodar života i smrti.

Na stranu sad tabloidi, ali u sjećanje se duboko zarezala kolumna don Živka Kustića u povodu blagdana Velike Gospe. On je prenio izjavu širokobriješkoga gvardijana koji je glasno zamjerio Tuti što osniva konclogor za Muslimane. Smetalo ga je "kako smije biti konclogor blizu svetišta koje se diči mučenicima koje su partizani ondje pobili i koje bi jednom trebalo proglasiti svecima". Navodno je od Tute stigao ekspresni odgovor: "Ako ne zašuti, njega bi prvoga mogao progutati mrak."

U čekanju Ante

Strategija Tutine obrane posebna je priča. Slobodan Praljak vatreno je branio Naletilića uvjeravajući haaške suce kako uopće "nije bio zapovjednik Kažnjeničke bojne", no u to bi trebalo najprije (raz)uvjeriti samoga Tutu. Praljak je nadalje sveudilj dokazivao kako ni Bobetko nije imao veze s obranom BiH. To je već izazvalo salve smijeha, budući da je u njegovoj knjizi "Sve moje bitke" zapisano crno na bijelo kako, primjerice, u funkciji zapovjednika Južnog vojišta postavlja generala Antu Rosu za zapovjednika livanjskog područja...

U konačnici sve su to kozmetički i potpuno nebitni detalji za odavno skrojenu košuljicu presude. Haaška hobotnica uvijek pruža pipke prema novim "žrtvama", a cijeli proces Tuti i Šteli tek je bio poluga tužitelja kojom je trebalo popločati kapitalnu tvrdnju o "agresiji Republike Hrvatske na BiH".

Na "vrućoj" optuženičkoj klupi sada se žudno iščekuje general Ante Gotovina. Ako se može "pakirati" — doslovce — "etničko čišćenje" u "Republici Srpskoj krajini", možda odnekud isplivaju i "dokazi" o njegovoj ratnozločinačkoj ulozi u vrijeme postolujnog oslobodilačkog blietzkriega HV-a do praga Banje Luke...